Παρασκευή, Οκτωβρίου 13, 2017

Brexit: Kαλύτερη «προσφορά» από τη Βρετανία ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες





Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να διαμηνύσουν την επόμενη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα πρέπει να βελτιώσει την προσφορά της για τους όρους αποχώρησής της αλλά, αν συμβεί αυτό, θα προσφέρουν στο Λονδίνο την προοπτική ....μιας γρήγορης μετάβασης σε συνομιλίες που θα αφορούν το ελεύθερο εμπόριο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της προσεχούς συνόδου κορυφής.

Στο προσχέδιο αυτό, που υποβλήθηκε σήμερα στις 27 κυβερνήσεις και περιείλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters και του AFP, αναφέρεται ότι στην επόμενη συνεδρίασή του, τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων ώστε να καθορίσει "αν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος".

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, οι 27 "θα υιοθετήσουν πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσεης και τις πιθανές μεταβατικές συμφωνίες που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης", συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Για τον σκοπό αυτό, και προκειμένου οι Βρυξέλλες να είναι έτοιμες για ένα τέτοιο σενάριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει τους διαπραγματευτές να ξεκινήσουν εσωτερικές, προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου και με την ευκαιρία αυτή ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφρασε την ελπίδα τα εναπομείναντα μέλη της ΕΕ να "κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός" και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εταιρική σχέση των Βρυξελλών με το Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου