Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2017

Η Google επιλέγει το Τορόντο για να φτιάξει την πόλη του μέλλοντος




Η Alphabet, η μητρική εταιρία της Google, επέλεξε το Τορόντο του Καναδά για την "έξυπνη πόλη" που οραματίζεται να οικοδομήσει. Ο όμιλος της Καλιφόρνας αισιοδοξεί η "Google City" να αποτελεί πρότυπο διαβίωσης στον αστικό ιστό τον 21ο αιώνα. Στο οικιστικό σχέδιο ...που προτείνει θα δοκιμάζονται αυτόνομα αυτοκίνητα, ταχύτατα δίκτυα wifi ή ακόμη νέα μέσα μεταφοράς, ενώ πιστεύεται ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορούν να μειωθούν κατά 73%.

Η πόλη του μέλλοντος που έχει οραματιστεί η Alphabet θα έχει τις δικές της κατοικίες, τα γραφεία της, τα καταστήματά της μέσα σε μια έξυπνη πόλη, υποδειγματική από οικολογικής πλευράς και συνθήκες διαβίωσης. Η θυγατρική της Sidewalk Labs, που εστιάζει στην καινοτομία στον αστικό ιστό, σχεδιάζει εδώ και καιρό το οικιστικό σχέδιο.

Η Sidewalk Labs υπέγραψε την Τρίτη συμφωνία με την κυβερνητική υπηρεσία Waterfront Toronto για να σχεδιάσει ένα νέο είδος γειτονιάς στο παραλιακό τμήμα του Τορόντο. Το οικιστικό αυτό σχέδιο μπορεί να αποδείξει πως η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Για τη συνεργασία αυτή η Sidewalk Labs θα επενδύσει αρχικά 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ένα χρόνο για τη διαδικασία σχεδιασμού της Quayside, μιας περιοχής στο παραλιακό τμήμα του Τορόντο. Η εταιρία έχει εκφράσει επιθυμία να συνεχίσει το σχεδιασμό και σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους πρόγραμμα για την Alphabet και τη Sidewalk Labs. "Πρόκειται για το αποτέλεσμα 10ετούς σκέψης και έρευνας για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων", δήλωσε ο πρόεδρος της Alphabet Ερικ Σμιτ.

Αν η πρωτοβουλία αυτή συνεχιστεί, το οικιστικό σχέδιο θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ανάμεσά τους τα νέα κεντρικά γραφεία της Google Canada, σε μια περιοχή που θα συνδυάζει τεχνολογία και αστική ανάπτυξη.

Η πόλη αυτή που δεν θα είναι σαν τις άλλες, θα μπορεί να υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα χρησιμεύσει για να δοκιμαστούν εκτός από αυτόνομα αυτοκίνητα, ακόμη πιο αποτελεσματικές λύσεις για τη διανομή νερού και του ηλεκτρισμού. Ο τελικός σκοπός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των μελλοντικών κατοίκων της.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Όπως υπενθυμίζει η Financial Times, o Λάρι Πέιτζ, ο συνιδρυτής της Google, το είχε ήδη αναφέρει σε μια ομιλία του το 2013. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πειραματικό στάδιο σε 16 πόλεις των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Βοστόνη, το Λος Αντζελες και η Ουάσινγκτον. Ωστόσο η "κατασκευή μιας πόλης από το μηδέν θα είναι ένας τρόπος για την Alphabet να αποδείξει ότι ένα τεχνολογικό αστικό περιβάλλον επιτρέπει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση της επίδρασης των πόλεων στο περιβάλλον", σύμφωνα με τον Νταν Ντοκτόροφ, πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλος της Sidewalks Labs.

Η ατζέντα της εταιρίας που διατυπώνεται σε 220 σελίδες και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες στην αρχιτεκτονική, την κατασκευή και στον αστικό σχεδιασμό. Μέσα στην περιοχή που θα αναπτυχθεί, θα απαγορεύονται τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στους δρόμους. Αυτόνομα αυτοκίνητα και φορτηγά θα κινούνται σε υπόγειες σήραγγες. 'Εξυπνα σήματα θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε δρόμους φιλικούς στους πεζούς, τους ποδηλάτες και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα κτίρια που θα σχεδιαστούν θα είναι πολύ ευέλικτα, θα κατασκευάζονται από αρθρωτές μονάδες, που θα παράγονται εκεί κοντά. Η εταιρία κάνει λόγο για ένα "ριζοσπαστικό" μίγμα χώρων γραφείων, καταστημάτων, κατοικιών και εργοταξίων.

Τα κτίρια θα είναι συνδεδεμένα με ένα ενεργειακό σύστημα που θα μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση της περιοχής κατά 95% κάτω από τα όρια που αναφέρονται στους κανονισμούς της πόλης.

Ένα ψηφιακό σύστημα θα μετρά τις μετακινήσεις ανθρώπων, αγαθών, την ενέργεια και την κυκλοφορία μέσα στην περιοχή.

Η συνοικία του Quayside θα είναι το πρώτο βήμα προς ένα μεγαλύτερο σχέδιο: η ανάπτυξη της μεγάλης γύρω περιοχής μπορεί να καταστεί εφικτή με την υλοποίηση ενός αντιπλημμυρικού προγράμματος ύψους 1,185 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου