Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2017

Κιμ Γκλεν: Παρελθόν από το υπ. Οικονομικών ο αρχιτέκτονας του Plan B



Ο σύµβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάνη Βαρουφάκη που ανέλαβε να σχεδιάσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών το 2015 δεν συνεργάζεται πλέον με την ελληνική κυβέρνηση.

Ηταν 3 Ιουλίου του 2017 όταν ο Κορεάτης οικονοµολόγος ....Κιµ Γκλεν ανέβαινε στο βήµα της ιταλικής Βουλής σε εκδήλωση του κόµµατος «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο και εξηγούσε το σύστηµα παράλληλων πληρωµών, ουσιαστικά µε διπλό νόµισµα.

Ήταν η πρώτη φορά που το σχέδιο που έµεινε στην ιστορία ως Plan X, το οποίο καταρτίστηκε από µία µυστική οµάδα υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη και συµβούλους του, περνούσε από το στάδιο της µυθοπλασίας στην πραγµατικότητα.

Όλα όσα περιέγραφε ένας άλλος σύµβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αµερικανός καθηγητής Τζέιµς Γκάλµπρεϊθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη µαρτυρική αρένα», έπαιρναν σάρκα και οστά. Όπως περιέγραφε ο Κορεάτης οικονοµολόγος, η εφαρµογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δηµοσίους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των µισθών τους, τα οποία θα χρησίµευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωµών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης. Το σύστηµα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωµές σε άλλους τοµείς. Σύµφωνα µε τον Κιµ Γκλεν, το σχέδιο είχε συζητηθεί µε τραπεζίτες και θα µπορούσε να υλοποιηθεί εάν υπήρχε χρόνος.

Η δεύτερη σκέψη που έκαναν όλοι ανεξαιρέτως ακούγοντας όλα όσα ανέφερε ο Κιµ Γκλεν ήταν πώς γίνεται ένας άνθρωπος που παρουσιάζει τόσο λεπτοµερώς ένα τέτοιο σχέδιο, υποστηρίζοντάς το σε µεγάλο βαθµό, να βρίσκεται παράλληλα στην υπηρεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της ελληνικής κυβέρνησης, ως σύµβουλος στο υπουργείο Οικονοµικών, παραµένοντας στην ίδια θέση από την εποχή που ήταν υπουργός ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρά τον σάλο, όµως, η πραγµατικότητα είναι άλλη. Μόλις τρεις ηµέρες νωρίτερα, όταν τελείωνε ο Ιούνιος, τερµατιζόταν και η συνεργασία του υπουργείου Οικονοµικών µε τον Κιµ Γκλεν. Οπως αναφέρει ο ίδιος στο προφίλ του στο Llinkedin, από τον Φεβρουάριο 2015 έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους ήταν ειδικός σύµβουλος του υπουργείου Οικονοµικών και από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2017 ήταν «ανώτερος σύµβουλος» (senior advisor) του υπουργού Οικονοµικών. Ο Κιµ Γκλεν από το τέλος της συνεργασίας του µε το ελληνικό υπουργείο ήταν ελεύθερος να µιλήσει για όλα. Για τους σχεδιασµούς της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, για το Plan X και οτιδήποτε άλλο ήθελε, από τη στιγµή που δεν δεσµευόταν από καµία ρήτρα εµπιστευτικότητας.



Σύµφωνα µε παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια του υπουργείου Οικονοµικών, η αποχώρηση του Κιµ Γκλεν από το υπουργείο έµεινε σκόπιµα εν κρυπτώ. Στην κυβέρνηση θέλησαν να υποβαθµίσουν όσα διατύπωσε ο άλλοτε σύµβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη µε το να µην τα σχολιάσουν, χωρίς να υπολογίσουν ότι η οµιλία του θα πυροδοτούσε στη συνέχεια µία εκ νέου αναζήτηση για το τι πραγµατικά συνέβη το πρώτο εξάµηνο του 2015 στο µέτωπο της διαπραγµάτευσης. Η είδηση για την αποµάκρυνση του Κιµ Γκλεν εκείνη τη χρονική στιγµή ουσιαστικά θα επιβεβαίωνε ότι κάτι έκρυβαν τόσο καιρό στους κόλπους του υπουργείου και αυτό χάλασε την εικόνα.

Παράλληλα, υπήρχε η εντύπωση ότι η δοκιµαστική έξοδος στις αγορές για την επέκταση του οµολόγου του Αντ. Σαµαρά, που έγινε στις 25 Ιουλίου, θα ήταν ικανή να «γυρίσει» το κλίµα και να εξυπηρετήσει τους σχεδιασµούς που υπήρχαν, κάτι που τελικά δεν έγινε. Τα πράγµατα, µάλιστα, έγιναν ακόµα χειρότερα από τη στιγµή που άρχισε να πέφτει φως στις σελίδες του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room» για τους πρώτους 6 µήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο Κορεάτης οικονοµολόγος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, ο βασικός λόγος που τον ήθελε στην οµάδα του ήταν πως θεωρούνταν «ειδικός» στα οµόλογα µε ρήτρα ΑΕΠ, τα οποία αποτελούσαν βασικό σκέλος του σχεδίου ανταλλαγής χρέους που πρότεινε στους δανειστές ο τότε υπουργός Οικονοµικών. Μετά την απόρριψη του σχεδίου αυτού από την τρόικα, όµως, ο Κιµ Γκλεν θα εργαζόταν για ένα διαφορετικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό του συστήµατος παράλληλων πληρωµών. Το «Plan X», όπως το ονοµάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μέχρι την αποχώρησή του, όμως, ο κ. Κιµ Γκλεν βρισκόταν στην «καρδιά» των εξελίξεων. Από το 2015 συμμετείχε σε όλες της συνεδριάσεις του Brussels Group, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ βρισκόταν ακόμα και στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στη δραματική Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2015, στην οποία, μετά τις περιβόητες 17 ώρες διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτά τα πρώτα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, που δικαιολογούσαν τις δαπάνες για τις μετακινήσεις του από και προς τις Βρυξέλλες με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Κιμ δεν είχε επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση ή στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά περιγραφόταν απλώς ως «ιδιώτης».


Παρόλο που από το 2015 εργαζόταν για την ελληνική κυβέρνηση, ο Κιµ Γκλεν δεν εγκατέλειψε το Λονδίνο, στο οποίο ζει η οικογένειά του και αποτελεί τη βάση του τραπεζίτη. Όταν εκκρεμούσαν κρίσιμες διαβουλεύσεις που έπρεπε να γίνουν από κοντά, η ελληνική κυβέρνηση μίσθωνε αεροπλάνο για να φέρει τον Κορεάτη πρώην σύμβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, και τον Πίτερ Λέγκλερ, από το Λονδίνο στην Αθήνα και έπειτα από δύο ή τρία βράδια διαμονής σε ξενοδοχείο, που επίσης πλήρωνε το ελληνικό κράτος, επέστρεφαν στη βρετανική πρωτεύουσα.





Τέλος εποχής για τους... ξένους συμβούλους στα υπουργεία


Η αποχώρηση του Κορεάτη συμβούλου από το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με εκείνη του στενού του συνεργάτη Πίτερ Λέγκλερ, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός για τη σχέση του με την κινηματογραφική γραμματέα του Τζέιμς Μποντ Μάνιπενι, την ηθοποιό Ναόμι Χάρις, παρά για τη βοήθειά του προς τον υπουργό Οικονομικών, βάζουν ένα τέλος στην παρουσία ξένων συμβούλων στην οδό Νίκης.


Ο μεν Κορεάτης βρισκόταν στο υπουργείο από την εποχή του Γιάνη Βαρουφάκη, όντας πιο παλιός ακόμα και από τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο Βρετανός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ως πρόταση του Κορεάτη με τον οποίον συνεργάζονταν. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το υπουργείο Οικονομικών πέρασε μία σειρά από ξένους συμβούλους που θέλησαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους και τις γνώσεις τους για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και στη χάραξη της στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου.


Όλοι οι σύμβουλοι ανεξαιρέτως δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά στον τομέα τους, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Οπότε οι ισχυρισμοί όσων κάνουν λόγο για τέλος εποχής δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, με τον «τελευταίο των Μοϊκανών» ξένο σύμβουλο να είναι ο Γιαν Κρέγκελ στο υπουργείο Οικονομίας.


Μεγάλος θόρυβος, μικρά οφέλη


Για τον ακριβή ρόλο του Κιµ Γκλεν δεν δόθηκε ποτέ καμία σαφής απάντηση μετά τον σάλο που είχε προκληθεί για την αμοιβή του, αλλά και για τις αποκαλύψεις του για το Plan X. Η Νέα Δημοκρατία απηύθυνε δύο φορές ερώτηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μία τον Ιούλιο, μετά την ομιλία του στην Ιταλία, και άλλη μία τον Σεπτέμβριο ζητώντας διευκρινίσεις για την ιδιότητά του, τη σχέση εργασίας που είχε με το υπουργείο και το ύψος των αμοιβών του. Ο υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε σε καμία από τις δύο ερωτήσεις.


Η τελευταία επίσημη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών για τον Κορεάτη σύμβουλο ήταν τον Μάρτιο του 2016, αναφορικά με το ύψος των αμοιβών του. Ο κ. Τσακαλώτος τότε είχε παράσχει τη στήριξή του στον σύμβουλό του αναφέροντας ότι ασχολείται με καυτά θέματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.


Η απάντηση ακόμα και μετά την αποχώρησή του δεν ήρθε επισήμως από το υπουργείο, παρά μόνο από πηγές της οδού Νίκης. Διευκρινίζοντας εκ των υστέρων τον ρόλο που είχε, ανέφεραν ότι συνέδραμε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με επαφές και lobbying κυρίως στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βάσει των αρμοδιοτήτων που είχε, μετά την έκδοση του ομολόγου δεν υπήρχε πλέον λόγος παρουσίας του στο υπουργείο. Οι «κακές γλώσσες» του υπουργείου έλεγαν, πάντως, ότι ο θόρυβος από την παρουσία του ήταν δυσανάλογος με τα όποια οφέλη είχε αυτή, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, οπότε θεωρητικά τουλάχιστον είχε λόγο ύπαρξης.


Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/kim-gklen-parelthon-apo-to-ip-ikonomikon-architektonas-tou-plan#.WedMxBP45X0.twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου