Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2017

Ελληνική παροικία στον... παράδεισο...




Τα 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος που είχαν.... προαναγγελθεί ότι θα αναφέρονται στα Paradise Papers ήταν τελικά πολύ περισσότερα...

Σύμφωνα με τη νέα διαρροή του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που έγινε την...
περασμένη Παρασκευή, 230 ελληνικά ονόματα και διευθύνσεις έχουν την τιμητική τους και ο όρος «Ελλάδα» αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, συμβολαίων και συμβάσεων.

Στη νέα λίστα υπάρχουν τα ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν όπως: οι Θεμιστοκλής και Γιάννης Αλαφούζος και ο εκλιπών Αριστείδης Αλαφούζος, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Ανδρέας Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή, Πόρτο Καρράς), ο εκλιπών Ανδρέας Βγενόπουλος, που ήταν επικεφαλής της ΜΙG, οι εφοπλιστές Θεόδωρος Βενιάμης, Ανδρέας Ποταμιάνος και Νίκος Τσάκος, μεγαλοδικηγόροι όπως η Θάλεια Εμίρη, σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών (υπεύθυνη για τη νομική πτυχή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) που έχει διατελέσει συνεργάτιδα των Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη, Λουκά Παπαδήμου και Δημήτρη Ρέππα και σήμερα είναι νομική σύμβουλος του ΤΧΣ.

Στην ελληνική λίστα βρίσκεται εξάλλου η Intralot του ομίλου Κόκκαλη, η Grant Thornton A.E., η PricewaterhouseCoopers, η Sciens Invest Holdings του επιχειρηματία Γιάννη Ρήγα, που ήταν παλιότερα εισηγμένη στο Χ.Α.

Η διαρροή των «ελληνικών» στοιχείων κρύβει ωστόσο και παγίδες, λόγω συνωνυμιών, όπως συνέβη με τον «Mitrakos Theodore» που φιγουράρει στη λίστα.

Με ανακοίνωσή της το Σάββατο το μεσημέρι η Τράπεζα της Ελλάδος «διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ένας εκ των υποδιοικητών της βρίσκεται σε λίστα μετόχων εξωχώριων εταιρειών που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και διευκρινίζει ότι πρόκειται περί απλής συνωνυμίας».

Υπενθυμίζεται ότι για τα Paradise Papers έχει δοθεί εντολή προς τους οικονομικούς εισαγγελείς από την επικεφαλής τους, Μαριάννα Ψαρουδάκη, για έλεγχο όλων των στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσο και φοροφυγάδες.

Σημειώνεται εξάλλου ότι όποιο πρόσωπο εμφανίζεται σε αυτή τη λίστα δεν σημαίνει ότι παρανομεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η λίστα Paradise Papers α λα ελληνικά προκαλεί και πάλι το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι εμπλεκόμενοι οφείλουν πλήρεις εξηγήσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξονυχιστικούς ελέγχους και οι κυβερνήσεις, η Κομισιόν και το G20 αποτελεσματικά μέτρα επιτέλους κατά των βαμπίρ της φοροδιαφυγής».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου