Κυριακή, Νοεμβρίου 19, 2017

Πρόεδρος TEE: Να μην δίνουμε προτεραιότητα σε έργα βιτρίνες





«Πρέπει επιτέλους να μπει η ασφάλεια των πολιτών σαν προτεραιότητα και να μην δίνουμε προτεραιότητα σε έργα βιτρίνες» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου....


Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα ο κ. Στασινός απάντησε μεταξύ άλλων ότι «δεν φταίνε οι αυθαίρετες κατοικίες, αφού το νερό πέρασε μέσα από την ίδια την πόλη, δηλαδή από νόμιμες κατοικίες. Απλά ο βασικός δρόμος της πόλης ήταν παλιά το ρέμα, φταίει ότι δεν έγιναν τα έργα. Το 2016 κάηκε το βουνό από το οποίο προήλθε ο χείμαρρος, από τότε όμως δεν έγινε κανένα έργο, κανένα φράγμα ανάσχεσης ώστε να κοπεί η φόρα με την οποία ερχόταν ο χείμαρρος. Το τραγικότερο από όλα είναι ότι θρηνήσαμε τόσα θύματα το 2017, εξαιτίας ενός φαινομένου που είχε προβλεφθεί εκείνη την ώρα και θα έπρεπε τουλάχιστον να λάβουμε κάποια μέτρα προστασίας των πολιτών. Δηλαδή, ο δρόμος τον οποίο ακολούθησε το νερό έπρεπε να κλείσει, γιατί αυτός ο δρόμος κλείνει πολλές φορές όταν έχει παγετό. Έπρεπε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι, σε πολλές χώρες της Ευρώπης ειδοποιούνται με ένα sms… Ναι μεν, θα είχαμε καταστροφές στους δρόμους και τις κατοικίες, αλλά δεν θα θρηνούσαμε θύματα» και σημείωσε:
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή διαχειριστικό σχέδιο πλημμυρών σε διαβούλευση που προβλέπει ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές στην Αττική. Αν δεν λάβουμε υπόψη το διαχειριστικό σχέδιο που προβλέπει σε ποιες περιοχές υπάρχει υψηλός κίνδυνος και δεν κάνουμε τίποτα, θα έχουμε ανάλογα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Πρέπει επιτέλους να μπει η ασφάλεια των πολιτών σαν προτεραιότητα και να μην δίνουμε προτεραιότητα σε έργα βιτρίνες. Άρα προτείνω να αποφασίσουμε διακομματικά, και εμείς θα λάβουμε πρωτοβουλίες σαν Τεχνικό Επιμελητήριο, έτσι ώστε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα να γίνουν συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα παρακολουθούμε».
Σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε ο πρώην Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής μιλώντας στον realfm 97,8 ότι μηχανικοί προσκομίζουν σχέδια στις πολεοδομίες από τα οποία έχουν σβήσει τα ρέματα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εάν υπήρχαν ψηφιακές διαδικασίες, ψηφιακός χάρτης να είναι αποτυπωμένα όλα τα ρέματα, δεν θα μπορεί κανείς να κρύψει τίποτα. Όταν συνεχίζουμε αυτή τη στιγμή, ενώ έχουμε έτοιμα ηλεκτρονικά συστήματα, να πηγαίνουμε με χειρόγραφα, με χαρτιά που μπορεί ο καθένας να σβήσει το οτιδήποτε και κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει, θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου