Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Κάθισα και απάντησα στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ...


Δημήτρης Κανελλόπουλος

Συνολικά 10 ερωτήματα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φίλους και μέλη του κόμματος λίγο πριν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να...
παρουσιάσει μετά στο λαό, όπως λέει, μία «συμφωνία αλήθειας» για ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα».

Μέλος της ΝΔ δεν είμαι, ούτε και φίλος φυσικά, αλλά επειδή θέλω κι εγώ να... γίνω ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα», να ανήκω σε αυτό εννοώ, αποφάσισα να απαντήσω στο ερωτηματολόγιο και να το καταθέσω εδώ, ταπεινά, στο efsyn.gr ώστε να συμβάλλω όσο γίνεται στην οικοδόμηση αυτού του σύγχρονου, του ευρωπαϊκού, του κόμματος.

Το κόμμα βέβαια τους έχει βάλει έτοιμες τις απαντήσεις (να επιλέξουν από τρεις-τέσσερις κάθε φορά) μην τύχει και μπερδευτούν προφανώς, αλλά εμείς στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουμε τις δικές μας.

1) Τι σας ενοχλεί πιο πολύ στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα;
Στις απαντήσεις που δίνει έτοιμες το κόμμα αναφέρονται «ο λαϊκισμός και τα ψέμματα», αυτό έλειπε δα, αλλά εγώ απάντησα άλλο: η χροιά και η ένταση της φωνής του Αδωνι. Είναι αρκετά ενοχλητική θα έλεγα. Είναι σαν τον απορροφητήρα στην κουζίνα που μόνο όταν κλείνει καταλαβαίνεις πόσο ενοχλητικός ήταν.

2) Ποιος φταίει που τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα θέλαμε στην Ελλάδα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε 40 χρόνια! (Στις πιθανές απαντήσεις η ΝΔ έχει βάλει πως φταίνε και οι... ξένοι! Πάμε για αυτοδυναμία της απάντησης, πάνω από 50%.)

3) Στα επόμενα χρόνια πιστεύετε ότι η κατάσταση της Ελλάδας...
...«θα βελτιωθεί μόνο αν υπάρξει πολιτική αλλαγή» λέει το κόμμα κι εδώ πάμε για 100%. Σε περιμένω να έρθεις και πάλι / μαζί να φτιάξουμε μία Ελλάδα μεγάλη / ζήτω η Ελλάδα / ζήτω η θρησκεία / ζήτω η Νέα Δημοκρατία.

4) Τι είναι πιο σημαντικό για ένα κόμμα;
«Να έχει ισχυρό ηγέτη» είναι η πρώτη έτοιμη απάντηση κι εδώ γελάνε και τα πόμολα (ξέρετε γιατί...).

5) Ποια θα έπρεπε να είναι η πιο βασική προτεραιότητα για τη ΝΔ;
Πιθανές απαντήσεις: να κάνει σκληρότερη αντιπολίτευση η πρώτη, να προετοιμαστεί κατάλληλα για το μέλλον, η δεύτερη. Δύο έχει. «Να αλλάξει αρχηγό» λέμε εμείς ως τρίτη επιλογή που όμως δεν υπάρχει.

6) Τι να αποφεύγει η ΝΔ;
Την ακροδεξιά, μήπως;
Μία από τις επιλογές απαντήσεων που δίνει το κόμμα είναι «να μην υποκύψει στους δανειστές»! Αλλος Αλέξης Τσίπρας μας βρήκε...

7) Τι πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την εικόνα της ΝΔ;
Δεν ξέρω, δεν απαντώ.

8) Δίνετε σημασία σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ;
Παραδόξως συμφωνώ με την τρίτη επιλογή που δίνει το κόμμα: «Οχι γιατί στην περίοδο των μνημονίων τα πάντα είναι μονόδρομος».

9) Τι μετράει περισσότερο για μία κυβέρνηση;
Μετρούν όλα αυτά που δίνει ως πιθανές απαντήσεις το κόμμα αλλά δεν έχει κάνει ποτέ στην ιστορία της η ΝΔ: να συγκρούεται με τους ισχυρούς, να αγνοεί το πολιτικό κόστος, να σηκώνει ανάστημα στους ξένους κτλ. Πότε τα έπραξε κατά το παρελθόν η ΝΔ ώστε να τα πράξει και ως μελλοντική κυβέρνηση;

10) Ποιο θα θέλατε να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης;
Να καταργήσει το Πόθεν Εσχες των πολιτικών αρχηγών και των συζύγων τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου