Σάββατο, Δεκεμβρίου 16, 2017

Αλλαγές στο άσυλο την ερχόμενη εβδομάδα...




...ετοιμάζει η κυβέρνηση... Πώς τροποποιούνται οι διαδικασίες...

Αντίστροφα μετρά η κυβέρνηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για...

τις ποσοστώσεις, με τις χώρες του Βίσενγκραντ να εξακολουθούν να κρατούν σκληρή στάση, όπως φάνηκε και το διήμερο που πέρασε στις Βρυξέλλες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δίνουν έναν «αγώνα δρόμου» για να αλλάξουν σημαντικά μέχρι τότε την ασφυκτική κατάσταση που παρουσιάζουν τα ελληνικά νησιά. Ο σχεδιασμός κινείται σε δυο βασικές κατευθύνσεις:

1. Οι διαδικασίες ασύλου και ο τρόπος με τον οποίο θα αρχίσει να τρέχει το υπάρχον αδρανές σύστημα είναι το βασικό ζητούμενο. Σύμφωνα με αφαλείς πληροφορίες του newpost.gr δεν αποκλείεται ακόμα και την Πέμπτη να εισαχθεί στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, (για ψυχικά ασθενείς κρατούμενους) τροπολογία που θα αφορά το άσυλο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως από τα 4 στάδια που περιλαμβάνει τώρα η διαδικασία θα μετασχηματιστεί σε 2+1:

Επιτροπή ασύλου
Προσφυγές
Δυνατότητα προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο

Για τον Γιαννη Μουζάλα, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν θα είναι μια ανέφελη διαδικασία, καθώς στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι χρόνοι και οι διαδικασίες ασύλου θα συντμηθούν σημαντικά με στόχο όλα να ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες.

Αυτό που τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι πως το πρόβλημα του υπάρχοντος συστήματος δεν είναι μόνο οι 4 βαθμοί που ισχύουν, αλλά ότι μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει συνέχεια αίτηση ασύλου και να αναστέλλεται η απόφαση.

2. Σε διττό επίπεδο αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιάννης Μουζάλας, εκτός απροόπτου, θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του. Στόχος του ραντεβού θα είναι να εξειδικεύσουν και να προχωρήσουν την προφορική συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και από την ενδοχώρα.

Υπολογίζεται πως από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί αυτό το μέτρο θα μειωθεί κατά 2.000 ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στα 5 νησιωτικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Παράλληλα, οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζουν πως οι «υπό κράτηση» συνθήκες θα λειτουργούν αποτρεπτικά στο να έρθουν και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα.

Η ΕΕ και οι αντιρρήσεις που είχε έως τώρα ήταν ο βασικός παράγοντας που οι προωθήσεις μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν προχωρούσαν. Με δεδομένο το αδιέξοδο που υπάρχει στο προσφυγικό και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά (ΚΥΤ) οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως από τη στιγμή που η Άγκυρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Κομισιόν δεν θα αποτελέσει εμπόδιο.

Ποια είναι η λογική αυτού του μέτρου; Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν στο newpost.gr ότι ο μετανάστης που θα φτάνει σε κάποιο νησί θα μεταφέρεται υπό κράτηση σε προαναχωρησιακό κέντρο π.χ., στην Αθήνα, όπου θα εκτελείται η διαδικασία του ασύλου. Από τη στιγμή που το αίτημά του για άσυλο γίνει δεκτό θα απελευθερώνεται αλλιώς θα μεταφέρεται πίσω προκειμένου να επιστρέψει στην Τουρκία...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου