Στο σημείο αυτό της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα, ευρωπαίων αξιωματούχων, για να συμπληρώσει: «Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία σημειώνειαναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017 κάτι που είχε να συμβεί από το 2006 ενώ έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές, από τον Ιούλιο του 2017. Όλα αυτά λοιπόν σηματοδοτούν ότι έχουμε πλέον γυρίσει οριστικά σελίδα και αφήνουμε πίσω μας τη φάση της ύφεσης», σημείωσε εμφατικά διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί απλώς έναν ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης αλλά επισημαίνεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου που αναγνωρίζει πλέον ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και θα ανακτήσει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία βγαίνοντας από το πλαίσιο της μνημονιακής επιτροπείας το ερχόμενο καλοκαίρι».

Επιχειρηματικοί και εκδοτικοί κύκλοι καθοδηγούν τη ΝΔ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η επικείμενη έξοδος από τα μνημόνια «έχει προκαλέσει αναταραχή, ίσως και πανικό σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς και εκδοτικούς κύκλους που καθοδηγούν και την αξιωματική αντιπολίτευση και καθορίζουν πλέον την αντι-πολιτική τακτική της».

Ειδικότερα, τις τελευταίες ειδικά, μέρες με αφορμή τόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών όσο και την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς «έχει εξαπολυθεί μια ακόμη γιγάντια επιχείρηση διαστρέβλωσης, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι άλλος από το εκδοτικό συγκρότημα του υποδίκου που επιμένει να παραπληροφορεί με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς. Και τούτο παρά τις συνεχείς και εμπεριστατωμένες διαψεύσεις των ισχυρισμών και των σχετικών ρεπορτάζ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το δυστύχημα», σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζανακόπουλο, «είναι ότι και η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τα ψευδή δημοσιεύματα και επιλέγει να πολιτεύεται χωρίς αρχές κάτι που βεβαίως είναι κατανοητό με δεδομένη την πλήρη κατάρρευση των κινδυνολογικών και καταστροφολογικών σεναρίων που διακινούσε επί δύο συνεχή χρόνια».

Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, θεσμοθετήθηκε προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων

Παράλληλα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση της συμφωνίας με τους Θεσμούς, και τούτο γιατί, όπως είπε, «και σε αυτά τα ζητήματα έχει υπάρξει ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και προπαγάνδας». Η παρουσίαση της συμφωνίας ήταν αναλυτική, ανά τομέα και Υπουργείο.

Ξεκινώντας από όλο το φάσμα των θεμάτων που καλύπτει το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε: «Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης. Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης επιχείρησης. Το προνόμιο θα αφορά σε οφειλόμενους μισθούς έως έξι μήνες και το ανώτατο ποσό ικανοποίησης για κάθε μήνα οφειλόμενου μισθού θα είναι 2,75 φορές επί τον κατώτατο μισθό».




Όσον αφορά τον κοινωνικό προϋπολογισμό, «από τη συμφωνία προκύπτει η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000€, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού, της τάξης του 40%. Παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%. Ενώ τέλος, επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών», σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Συμβασιούχοι στην καθαριότητα και πυροσβέστες 5ετούς θητείας, εκτός του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων

Στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Θεσμών, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέτυχε τη ρητή εξαίρεση από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, για την ενίσχυση δύο πολύ σημαντικών κλάδων:

«Ο ένας αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι», θύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ενώ ό άλλος κλάδος είναι αυτός των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, περίπου 2.000 εργαζόμενοι δηλαδή για τους οποίους «θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα το 2018 ο ΕΟΠΥΥ

Συνεχίζοντας την εξειδίκευση με τους Θεσμούς, στα θέματα του Υπουργείου Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «επιτεύχθηκε μια προωθητική συμφωνία αναφορικά με τον συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχα χρέη των παρόχων προς αυτόν για την περίοδο 2012-2015.

Ενώ το ίδιο συνέβη και για το πρόγραμμα συμψηφισμού που αφορά στην είσπραξη του clawback από το 2017 και μετά με τρόπο θετικό τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους παρόχους. Συνεπεία των παραπάνω, ο ΕΟΠΥΥ θα μπει στο 2018 με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα.

Επίσης, συμφωνήθηκε η επαναρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, που είχε προκαλέσει προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο».

Επ’ αυτού, ο κ. Τζανακόπουλος κατέστησε σαφές ότι θεσπίζονται το υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο λειτουργίας φαρμακείου καθώς και η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών

Καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών- καμία αύξηση του εργασιακού χρόνου τους, συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας με τον τρόπο αυτό και στη σχετική παραφιλολογία.

Στα θέματα, αναλυτικά, του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε: «Προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά, ο νόμος 1566 του 1985». Και, «διαφυλάχθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών».

Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της

Από τον κυβερνητικό απολογισμό της επιτευχθείσας συμφωνίας με τους Θεσμούς, δεν θα μπορούσε να λείπει, ασφαλώς, το θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο.




Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ‘μικρή ΔΕΗ’, συμφωνήθηκε μια παρέμβαση πλήρως συμβατή τόσο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιχείρησης», είπε και κατέληξε διαβεβαιώνοντας πως, «η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Αναναεώσιμες Πηγές Ενέργειας.Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Πλέον, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχεδιασμό, εκμεταλλευόμενη τη φθηνή ενέργεια που προσφέρουν παλαιότερες επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά και παράλληλα επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».