Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2018

Ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες για το Σκοπιανό – Συνάντηση Νίμιτς με τους διαπραγματευτές




Ενώ στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Κυριακής για την ονομασία

Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες

Θα καταθέσει νέα πρόταση ο Νίμιτς

Εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση


Τη στιγμή που Τσίπρας-Καμμένος προσπαθούν να βρουν μία κοινή γραμμή ...για το Σκοπιανό, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για σήμερα ή αύριο, τα Σκόπια επισκέπτεται τις επόμενες ώρες και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.


Στο επίκεντρο των συναντήσεων του θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.


Παράλληλα, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα.

Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και ανήγγειλε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας, κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών στο θέμα του ονόματος, με το «Νέα Μακεδονία» να «παίζει» πιο έντονα.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, με τον τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο σκοπιανός πολιτικός διέψευσε τα σενάρια που ακούστηκαν, αναφέροντας:


«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρότ

Θα καταθέσει νέα πρόταση ο Νίμιτς

Σε συνέντευξή του στον Αnt1 ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες με ονομασίες που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», οπότε ο συγκεκριμένος όρος – όπως υποστήριξε- «είναι συνδεδεμένος με τη χώρα». Τόνισε επιπλέον ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη γειτονική της χώρα με το όνομα ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση νέας πρότασης προς την Αθήνα και τα Σκόπια, κάνοντας λόγο για νέα συγκυρία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι κάποιες ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση», καθώς «αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια».

Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση «που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».

Εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει καταστήσει σαφές ότι εθνική θέση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει λύση και θα είναι καλή» ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας.



Από την άλλη, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 21 Ιανουαρίου για την ονομασία. Πρωταγωνιστής και ομιλητής θα είναι ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος με δήλωσή του, μεταφέρει και το κλίμα που ήδη επικρατεί στην συμπρωτεύουσα: «Για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα αποφασίσουν μόνο οι άνθρωποι που μέχρι χθες ακόμη έλεγαν τα Σκόπια Μακεδονία …Είμαστε και εμείς εδώ που ζήσαμε και ζούμε στη Μακεδονία και δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ! Είμαστε εμείς που τιμήσαμε και τιμούμε τους Ηρωικούς Μακεδονομάχους που έπεσαν για να ζούμε εμείς εδώ λεύτεροι και δυνατοί… Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάει τους ήρωες που έπεσαν στο Βάλτο των Γιαννιτσών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους κρεμασμένους Παπάδες και τους Προκρίτους στα Χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς ! Αυτή τη φορά από εδώ και εμπρός θα είμαστε και εμείς εδώ και δεν θα αφήσουμε τίποτε και κανέναν να χαρίσει το Όνομα της Μακεδονίας μας …Γιατί όταν χαρίζεις όνομα, χαρίζεις και έδαφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου