Το σεξουαλικό σκάνδαλο στη συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι καινούριο. Ήδη από το 2016 έχουν γίνει οι πρώτες καταγγελίες αθλητριών για τις επιθέσεις που έχουν κατά καιρούς δεχτεί από στελέχη της ομάδας και ιδιαίτερα από τον πρώην γιατρό της ομάδας Λάρυ Νάσαρ. Οι τελευταίες καταγγελίες ωστόσο, που προέρχονται και από πρωταθλήτριες όπως η Σιμόν Μπάιλς, σε συνδυασμό με την αυξημένη προβολή που -ορθώς- αποκτούν οι καταγγελίες από τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα.
Αδιαφορούσε η Ομοσπονδία
Στη δημοσιοποίηση του σκανδάλου έχει παίξει καίριο ρόλο η εφημερίδα Indianapolis Star (IndyStar).  Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ (USAG) συστηματικά και για πολλά χρόνια αδιαφορούσε και συγκάλυπτε καταγγελίες αθλητριών περί σεξουαλικής κακοποίησης από στελέχη της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της IndyStar η υπήρξαν πολλαπλά περιστατικά κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης στην Τζώρτζια κατά την οποία ένας προπονητής επιτίθονταν σε αθλήτριες για περισσότερα από επτά χρόνια.
Το 2013 σε μια μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του προπονητή, δυο πρώην στελέχη της Ομοσπονδίας παραδέχτηκαν ένορκα ότι ο οργανισμός συστηματικά απέρριπτε τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ως «φημολογίες».
«Η USAG έχει αποτύχει σε αυτό», τονίζει η Λίζα Γκάνσερ, η μητέρα της αθλήτριας που κατέθεσε την υπόθεση της Τζώρτζια. «Είχαν αρκετές πληροφορίες, πιστεύω, για να κάνουν κάτι για αυτή την κατάσταση. Δεν έπρεπε να έχει συμβεί στην κόρη μου, και δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί σε άλλα μικρά κορίτσια».
Όταν δημοσίευσε την έρευνά της η IndyStar, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «τα υψηλόβαθμα στελέχη μιας από τις σημαντικότερες Ολυμπιακές οργανώσεις της Αμερικής απέτυχε να ενημερώσει τις αρχές για την σεξουαλική κακοποίηση αθλητριών από προπονητές, βασιζόμενοι σε μια πολιτική που διευκόλυνε τα σεξουαλικά “αρπακτικά” να κακοποιούν αθλήτριες ακόμα και μετά που η USAG είχε λάβει ειδοποιήσεις».
H Ομοσπονδία δεν έδινε πάντως στη δημοσιότητα τον συνολικό αριθμό των καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά που δεχόταν κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η οργάνωση «αποθήκευε» φακέλους με καταγγελίες για περισσότερους από 50 προπονητές της στα κεντρικά της γραφεία στην Ιντιανάπολις.
Οι καταγγελίες των αθλητριών
Οι καταγγελίες εναντίον προπονητών και στελεχών της USAG έχουν ξεκινήσει με νομικές μάχες ήδη από το 2011. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του σκανδάλου το 2016 βοήθησε πολλές αθλήτριες να βρουν το θάρρος να «βγουν» μπροστά καταγγέλλοντας και άλλες περιπτώσεις κακοποίησης.
Συγκεκριμένα, από το 2016 υπολογίζεται ότι 140 αθλήτριες έχουν κατηγορήσει τον πρώην γιατρό της αμερικανικής εθνικής ομάδας Γυμναστικής, Γκάρυ Νάσαρ. Ανάμεσα στις αθλήτριες που έχουν καταγγείλει επιθέσεις του Νάσαρ είναι οι Jamie Dantzscher, Jeanette Antolin, McKayla Maroney, Aly Raisman, Gabby Douglas, Maggie Nichols και η Simone Biles.
Πηγή: Getty
Η περίπτωση της Biles είναι η πιο πρόσφατη και εκείνη που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα λόγω της δημοφιλίας της αθλήτριας που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στους πρόσφατους Ολυμπιακούς του Ρίο.
«Οι περισσότεροι με γνωρίζετε σαν ένα χαρούμενο, γελαστό και ενεργητικό κορίτσι. Όμως τελευταία, νιώθω σπασμένη και όσο περισσότερο προσπαθώ να κάνω τη φωνή στο κεφάλι μου να σιωπήσει, τόσο περισσότερο αυτή φωνάζει.
Πλέον δεν φοβάμαι να πω την ιστορία μου. Είμαι και εγώ μια από τις πολλές γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Λάρυ Νάσαρ», αναφέρει σε δήλωσή της η Μπάιλς και συνέχισε:
«Δεν είναι φυσιολογικό να δέχεται κανείς θεραπεία από έναν αξιόπιστο γιατρό της ομάδας και να αναφέρεται στην “ειδική” θεραπεία. Αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη, αηδιαστική και κακοποιητική, ειδικά από κάποιον τον οποίο μου είπαν να εμπιστεύομαι. 
Για πολύ καιρό αναρωτιόμουν: “Ήμουν τόσο αφελής; Έφταιγα εγώ;” Τώρα ξέρω τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Όχι. Όχι, δεν έφταιγα εγώ. Όχι, δεν πρέπει και δε θα αναλάβω να φέρω την ενοχή που ανήκει στον Λάρυ Νάσαρ, τη USAG και σε άλλους. 
Μου είναι τρομερά δύσκολο να ξαναζώ αυτές τις εμπειρίες και μου ραγίζει την καρδιά όταν σκέφτομαι ότι όσο εργάζομαι σκληρά για το όνειρό μου να διαγωνιστώ στους Ολυμπιακούς του Τόκυο το 2020, θα πρέπει να συνεχώς να επιστρέφω στο ίδιο προπονητικό κέντρο όπου κακοποιήθηκα».
Ο Νάσαρ διατηρούσε ιατρείο και για τη γυμναστική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Την Παρασκευή, πολλές από τις αθλήτριες τις οποίες κακοποίησε ο Νάσαρ μέσα στα προηγούμενα χρόνια βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά στο δικαστήριο και να περιγράψουν σοκαριστικές στιγμές από τον εφιάλτη που έζησαν στα χέρια του γιατρού τους. Η συγκλονιστικές περιγραφές που προβάλλονται στο παρακάτω video είναι ενδεικτικές των μεθόδων που χρησιμοποιούσε ο Νάσαρ.
Μάλιστα, περισσότερες από μια νεαρές γυναίκες καταγγέλλουν ότι ο Νάσαρ τις είχε κακοποιήσει με τους γονείς τους να βρίσκονται μέσα στο ίδιο δωμάτιο, καθώς ο ίδιος είχε αναπτύξει μεθόδους απόκρυψης και αποπροσανατολισμού ώστε να μη γίνεται αντιληπτός.
Οι συγκεκριμένες γυναίκες έκαναν τις καταγγελίες τους μπροστά στον κρατούμενο πλέον Νάσαρ.
Το «αρπακτικό» Λάρυ Νάσαρ
Ο Νάσαρ αναφέρεται σε εκατοντάδες καταγγελίες αθλητριών. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Indianapolis Star αποκάλυψε ότι δύο αθλήτριες είχαν κάνει καταγγελίες για κακοποίηση εκ μέρους του Νάσαρ. Αμέσως, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έπαυσε τον Νάσαρ από τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο Νάσαρ επιτίθονταν σεξουαλικά στα θύματά του κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων με μεθόδους που κινούνταν μεταξύ της διείσδυσης των δακτύλων του στα αιδοία και τους πρωκτούς των αθλητριών μέχρι την θώπευση των στηθών και των γεννητικών οργάνων τους.
Στις 22 Νοεμβρίου του 2017 ο Νάσαρ δήλωσε ένοχος σε επτά κατηγορίες εγκληματικής σεξουαλικής επαφής πρώτου βαθμού με ανήλικα κορίτσια. Τρία από τα θύματά του ήταν κάτω των 13 ετών και τρία μεταξύ 13 και 15 ετών.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Νάσαρ είχε συλληφθεί με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας. Σύμφωνα με το FBI περισσότερες από 37.000 εικόνες και video βρέθηκαν στην κατοχή του, μεταξύ των οποίων και ένα video όπου ο Νάσαρ εμφανίζεται να παρενοχλεί κορίτσια σε μια πισίνα. Ο Νάσαρ δήλωσε ένοχος για την παιδική πορνογραφία τον Ιούλιο του 2017 και έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση άνω των 60 ετών.
Πηγές: The Independent, Indianapolis Star, Wikipedia