Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2018

Κρίσιμη ημέρα για Καταλονία – Ανακοινώνεται το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία




O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας έφτασε στη Δανία χωρίς να συλληφθεί
Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά τους Πουτσδεμόν
Θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως ο Πουτσδεμόν
Τα πιθανά σενάρια...


Σήμερα, Δευτέρα, θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας, τη στιγμή που το μοναδικό όνομα στο τραπέζι παραμένει αυτό του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτσδεμόν.


Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, γράφει η El Pais.



Ο Πουτσδεμόν αναμένεται να μετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας στις 14:00 τοπική ώρα.

Το ταξίδι του Πουτσδεμόν γίνεται την ώρα που συζητείται το θέμα της επιλογής του προέδρου της Καταλονίας μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην περιοχή στις οποίες οι αυτονομιστές ξανακέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά τους Πουτσδεμόν

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά τους Κάρλες Πουτσδεμόν, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας έφθασε στο μεταξύ στη Δανία, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης χωρίς να συλληφθεί.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τον Πουτσδεμόν να περνά από το τελωνείο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές της Δανίας ώστε να σχολιάσουν το γεγονός.

Θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως ο Πουτσδεμόν

Ο Πουτσδεμόν είναι ο κύριος υποψήφιος αλλά θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως για να αποφύγει τη σύλληψή του αν επιστρέψει στο ισπανικό έδαφος. Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί σε μια εκλογή εν τη απουσία του.

Οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί της πτέρυγας της ανεξαρτησίας, JxCat και ERC έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία τους να προτείνουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον Πουτσδεμόν και να τον ψηφίσουν στην ολομέλεια. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει ακόμη η στάση των αυτονομιστών αντικαπιταλιστών της CUP, καθώς είναι καθοριστική η ψήφος των πέντε βουλευτών της, ή τουλάχιστον η αποχή τους, για να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί ξανά ο πρώην πρόεδρος.

Τα πιθανά σενάρια

Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τόρεντ είναι πως εάν, αντίθετα προς το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας του Καταλανικού ‘Παρλαμέντ’, επιτρέψει την ψήφο κι εκλογή του Πουτσδεμόν ‘εξ αποστάσεως’, ή ‘δι’ αντιπροσώπου’, κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά για παραβίαση των συνταγματικών και νομικών διατάξεων, εκτός του γεγονότος ότι η διαδικασία εκλογής μπορεί να κηρυχθεί άκυρη, ή να καταστεί άγονη και να ανοίξει η πιθανότητα για νέες εκλογές σε δύο μήνες.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχει διακηρύξει πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται πως «θα επιβλέπει στενά» την κατάσταση στην Καταλονία ώστε να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα προβλεπόμενα από τον νόμο και τον κανονισμό του ‘Παρλαμέντ’. Το κόμμα επιμένει πως όποιος αναδειχθεί πρόεδρος από την ψηφοφορία θα πρέπει να «είναι παρόν, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, δεν επιθυμούμε έναν πολιτικό του κυβερνοχώρου».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται με ακόμη πιο έντονο τρόπο οι Ciudadanos, το κόμμα που άλλωστε πρώτευσε στις εκλογές στην Καταλονία και σημερινές δημοσκοπήσεις το φέρνουν πρώτο κόμμα και στην υπόλοιπη Ισπανία (με το ΡΡ να έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση). Ο ΓΓ του κόμματος Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας απέρριψε την όποια πιθανότητα να αποδεχθεί μία ‘τηλεματική’ προεδρία του Πουτσδεμόν , από τον οποίο ζήτησε «να σταματήσει να τρέχει από τον έναν τόπο στον άλλο σαν φοβισμένο κουνέλι» και να επιστρέψει στην Ισπανία για να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από την πλευρά της, η παράταξη JXCat του Πουτσδεμόν, επιμένει στην υποψηφιότητά του, ως μόνου νόμιμου εκπροσώπου του λαού της Καταλονίας και κατηγορεί τη Μαδρίτη για τη στάση της: «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η ισπανική κυβέρνηση απειλεί το Καταλανικό Κοινοβούλιο και μας αξιώνει να τηρήσουμε τη νομιμότητα, όταν η νομιμότητα συνίσταται στο ότι όποιος έχει τη στήριξη» των κομμάτων, «να είναι υποψήφιος πρόεδρος», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος Έλσα Αρτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου