Κυβερνητικά «πυρά»

Η απάντηση ήρθε τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν πρώτος χαρακτήρισε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας «βαθιά αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό», ενώ το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση».




Τον δικό του απολογισμό έκανε σήμερα, μέσω Facebook και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μίλησε για μαζική συμμετοχή του κόσμου που έφτασε τις 100.000 ανθρώπους αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφτασε σε μαζικότητα τα αντίστοιχα συλλαλητήρια το 1992, καλώντας παράλληλα σε «ισχυρό μέτωπο απέναντι σε όλον τον μειοψηφικό συρφετό της Ακροδεξιάς, του φασισμού, του σκοταδισμού και των νοσταλγών των Ναζί που νομίζουν πως πατώντας στα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού και μετατρέποντάς τα σε σκληρά εθνικιστικά θα αποκτήσουν ευρύτερα ακροατήρια».




Οι παρουσίες

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.
Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.
Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλουπρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.
Αποδοκίμασαν Μπουτάρη – Ζουράρι
Την ίδια ώρα, η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να μη δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο, καθώς δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση Αθήνας – Σκοπίων, «αφισοκολλήθηκε» στο κέντρο της πόλης με συνθήματα εναντίον του, ενώ θύμα προπηλακισμού έπεσε και ο Κώστας Ζουράρις, από μερίδα διαδηλωτών.

Επεισόδια στην Πλατεία Ναυαρίνου
Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι στην Πλατεία Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ομάδα ατόμων που κρατούσε ελληνικές σημαίες και σημαίες της Μακεδονίας, προσπάθησε να προσεγγίσει τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη η αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.
Φωτιά στη γνωστή κατάληψη Libertatia
Οι «άγνωστοι» δεν έμειναν εκεί αφού λίγη ώρα μετά έβαλαν φωτιά στη γνωστή κατάληψη Libertatia που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο του συλλαλητηρίου.
Ακροδεξιοί κουκουλοφόροι προπηλάκισαν διαδηλωτές
Την ίδια ώρα, βίντεο που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών δείχνει μία ακόμα πτυχή της χθεσινής διαδήλωσης, όπου μία ομάδα είκοσι νεαρών ακροδεξιών κουκουλοφόρων που μπαίνει στο πλήθος που διαδηλώνει.
Ένας από τους πολίτες που δεν δέχεται ότι κουκουλοφόροι μπορούν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση -παρότι τα παλούκια που κρατάνε είναι «ντυμένα» με την ελληνική σημαία- δέχεται χτύπημα στο κεφάλι.
Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν μαζικά και βγάζουν έξω από τη συγκέντρωση τους «θερμόαιμους» νεαρούς.