Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2018

Το φάλτσο «ρεπερτόριο» της ΑΕΠΙ...





Ανοιχτές δικογραφίες, πολυσέλιδες αναφορές, εκατομμύρια ευρώ των δημιουργών «χαμένα», σκανδαλώδης διοίκηση, καυτά πορίσματα, κακουργηματικές κατηγορίες, διασπασμένα σωματεία δημιουργών, ανάστατοι εργαζόμενοι στην...

εταιρεία, έξαλλοι χρήστες μουσικής, σύμβουλοι, δικηγόροι και, τέλος, μέχρι και σήμερα ένας μηνιαίος μισθός 20.000 ευρώ για τον Δ. Ξανθόπουλο της ΑΕΠΙ, συνθέτουν τον γρίφο που καλούνται σήμερα να λύσουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Πολιτισμού και η προσωρινή επίτροπος, προκειμένου να αποκατασταθεί επιτέλους και στην Ελλάδα ο θεσμός προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, με σεβασμό στους Ελληνες και ξένους δημιουργούς.

Με νέο νομικό πλαίσιο σε ένα χώρο που κυριαρχούσαν οι «αόρατες» συμβάσεις και οι «αόρατες» εισπράξεις, με τους δημιουργούς-δανειστές της ΑΕΠΙ να διαμαρτύρονται, να γνωρίζουν αλλά και να συμβιβάζονται.

■ Δημοσιεύεται, το 2016, η έκθεση-«καταπέλτης» για την ΑΕΠΙ (για την περίοδο 2011-2014) των ορκωτών λογιστών της Ernst & Young και επιβεβαιώνει πλήρως όλα τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τον τρόπο διοίκησης, διαχείρισης και κατανομής των εσόδων της εταιρείας. Αρνητικά οικονομικά στοιχεία με 42 εκατ. ευρώ αδιανέμητα και ζημία 12 εκατ. ευρώ.

Τα μέλη της διοίκησης και κυρίως οι μεγαλομέτοχοι της ΑΕΠΙ Α.Ε. και των (οικογενειακών) θυγατρικών εταιρειών αμείβονταν με μισθούς 50.000 ευρώ μηνιαίως (συνολικά 7,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο), χώρια τα «εξτρά», ενώ 4,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε νομικούς συμβούλους. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά των δημιουργών έκαναν «βουτιά» έως και 70% (κάποιοι, κυριολεκτικά, καταστράφηκαν). Οι συνδεδεμένες πέντε εταιρείες ιδιοκτησίας μετόχων και συγγενών της ΑΕΠΙ εμφάνιζαν κερδοφορία, ενώ η ΑΕΠΙ κατέρρεε (π.χ. η συγγενική ΕΔΙΣ Α.Ε., με μοναδικό προμηθευτή την ΑΕΠΙ, είχε την ίδια περίοδο κέρδη 8 εκατ. ευρώ).

■ Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για επτά κακουργήματα: συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, απιστία κατ’ εξακολούθηση από κοινού, φοροδιαφυγή διά της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ.λπ.

■ Δεσμεύονται οι εταιρικοί λογαριασμοί της ΑΕΠΙ. Διορίζεται η προσωρινή επίτροπος Μαριάνθη Βλάχου από το υπουργείο Πολιτισμού και εγκαθίσταται στα γραφεία της ΑΕΠΙ, ενώ άμεσα κατατίθεται αγωγή (!) εναντίον της από τους μετόχους της ΑΕΠΙ. Η επίτροπος κερδίζει την προσωρινή διαταγή και την τακτική δίκη (24/7/2017). Σύμφωνα με δημιουργούς, ο βασικός μέτοχος είχε εξαφανίσει 22 εκατ. από τα ταμεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα η επίτροπος να παραλάβει μόνο 900.000 ευρώ.

■ Με παρέμβαση της επιτρόπου και των σωματείων, το καλοκαίρι αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί και πληρώνονται οι δημιουργοί. Ορίζεται Εποπτικό Συμβούλιο στην ΑΕΠΙ.

■ Μια ωραία πρωία, ο γενικός διευθυντής Δ. Ξανθόπουλος, θεωρώντας αυθαίρετα ότι έχει λήξει η θητεία της επιτρόπου, κλειδώνει το γραφείο της και δίνει διαταγή να μην της επιτρέψουν την είσοδο στην εταιρεία. Την ίδια ώρα, ενώ εκδίδεται το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση ανανέωσης της θητείας της επιτρόπου, ο Δ. Ξανθόπουλος μεταφέρει 200.000 ευρώ σε άλλους λογαριασμούς.

Η επίτροπος κάνει μήνυση για απείθεια και υπεξαίρεση. Η δίκη ξεκίνησε προχθές, Πέμπτη. Το δικαστήριο όμως δεν πείστηκε από αυτή καθαυτή την υπουργική απόφαση και τη μαρτυρία της κρατικής επιτρόπου και την ανέβαλε για τον Μάρτιο, με πρόταση του εισαγγελέα. Το καινοφανές σκεπτικό που δέχτηκε η έδρα ήταν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ακριβώς η ώρα που αναρτήθηκε το ΦΕΚ στο ιστολόγιο!

■ Τον Δεκέμβριο, όταν όλες οι υποσχέσεις της διοίκησης αποδείχτηκαν κίβδηλες και με τις ποινικές εμπλοκές προ των πυλών, προτείνεται ως λύση η «εξυγίανση» της ΑΕΠΙ. Η διαπραγματευτική ομάδα ζήτησε αρχικά την αποχώρηση της οικ. Ξανθόπουλου και τη μετατροπή της ΑΕΠΙ σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης. Ζητήθηκαν όλα τα στοιχεία, οι επαφές και το business plan αλλά πολλοί δημιουργοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος, ενώ τα στοιχεία είχαν ζητηθεί αποκλειστικά από τη διοίκηση και όχι από την επίτροπο.

■ Τα σωματεία των δημιουργών διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ η διαπραγματευτική ομάδα δικηγόρων (των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ) και του επικοινωνιολόγου συμβούλου Γ. Μαθιού καλούν τους δημιουργούς να προσυπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας (ΜΟU) για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ.

Η διαπραγματευτική ομάδα ζητεί να παραιτηθούν όλοι οι δημιουργοί από τα δικαιώματα διανομής, να φύγει η οικ. Ξανθόπουλου και να κουρευτούν τα χρέη προς τους ξένους δημιουργούς, με το επιχείρημα ότι αυτομάτως το υπόλοιπο ζημίας θα ήταν μόνο 15 εκατ. και γρήγορα θα επαναλειτουργούσε η ΑΕΠΙ. Με δυο λόγια, τα 120 εκατ. χρέη, μαγικά, θα εξαφανίζονταν!

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου