Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2018

Καταστροφές από τους θυελλώδεις ανέμους στις ακτές της Μαγνησίας και της Αγιάς




Χιονίζει στα ορεινά της Στερεάς και της Βόρειας Ελλάδας - Πού χρειάζονται αλυσίδες - Σε εξέλιξη το βαρομετρικό χαμηλό «Θησέας»

Άγριο σκηνικό έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στα παράλια του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα, όπου η θάλασσα – λόγων των ανέμων – έχει βγει στην άσφαλτο του παραλιακού δρόμου...


Η δυσκολότερη κατάσταση εντοπίζεται κυρίως σε Αγιόκαμπο και Βελίκα.


Παράλληλα, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων τα ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού, κάνοντας δύσκολη την μετακίνηση με αυτοκίνητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή συστήνουν – μέσω της larissanet – σε όσους σκέφτονται να μετακινηθούν στο παραλιακό άξονα να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προτρέποντας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.



Ανάλογες εικόνες και στον Αλμυρό Μαγνησίας, όπου, οι πολύ ισχυροί άνεμοι και υψηλός κυματισμός έχουν προκαλέσει καταστροφές στις ακτές.







Χιονίζει στα ορεινά Στερεάς και Βόρειας Ελλάδας

Οι ουρανοί άνοιξαν από χθες βράδυ στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής, ενώ χιονίζει στα ορεινά και όλης της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα όσοι οδηγοί πρόκειται να μετακινηθούν σε αυτές τις περιοχές να είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, από τον Τυμφρηστό και πάνω, χιονίζει έντονα αυτήν την ώρα και η κυκλοφορία μέχρι και τη σήραγγα "Παύλος Μπακογιάννης" γίνεται με αλυσίδες.

Στο δρόμο προς Δομοκό δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα μέχρι στιγμής, ενώ από τις έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις, μικρής έκτασης, στο δρόμο προς Μπράλο, στο ύψος της Μονής Δαμάστας, όπου οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν.

Στο χείμαρρο του Ξηριά στη Ροδίτσα Λαμίας η Τροχαία διέκοψε προληπτικά την κυκλοφορία, ενώ οι αρχές είναι σε επιφυλακή και για τον Σπερχειό η στάθμη του οποίου ανεβαίνει επικίνδυνα.

Όσοι οδηγοί θα κινηθείτε προς ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Ευρυτανίας, της Βοιωτίας και της βόρειας Εύβοιας, θα πρέπει να έχετε μαζί σας αλυσίδες, ενώ στις πεδινές περιοχές χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τις παγίδες στους δρόμους, που δημιουργούνται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η Φθιώτιδα βρίσκεται στο επίκεντρο του «Θησέα» και όπως εκτιμάται ο κύριος όγκος νερού θα πέσει στα ανατολικά τμήματα του νομού που γειτνιάζουν με την Όθρυ.

Στις περιοχές αυτές αναμένονται ισχυρές βροχές κατά τόπους και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αρχικά από 800 μέτρα περίπου που σταδιακά από το απόγευμα θα κατηφορίσουν μέχρι τα 600 μέτρα. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενώ θα εξασθενήσουν από αργά το βράδυ.

Τα εκτιμώμενα ύψη χιονιού στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, θα είναι της τάξεως των 30-40cm στις ορεινές περιοχές (άνω των 900 μέτρων), ενώ κατά τόπους στο εσωτερικό της Οίτης μπορεί να ξεπεράσει και το μισό μέτρο.

Να επισημάνουμε, ότι λόγω της ραγδαιότητας και της παρατεταμένης διάρκειας της βροχόπτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.













Πηγή: lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου