Πέμπτη, Ιανουαρίου 18, 2018

Τα πλυντήρια πιάτων κρύβουν μικρόβια που είναι εύκολο να… δραπετεύσουν!




Μπορεί ο ρόλος τους να είναι το να κάνουν τα πιάτα και τα ποτήρια να αστράφτουν, ωστόσο ταυτόχρονα είναι το «σπίτι» για διάφορα βακτήρια και μύκητες που μπορούν να…
δραπετεύσουν!

Μια νέα μικρή, ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε το περιοδικό Applied and Environmental Microbiology επισημαίνει ότι αν και τα πλυντήρια πιάτων είναι ένα ακραίο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν και τα χημικά των απορρυπαντικών, εντούτοις οι μικροοργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται.


Τα βακτήρια και οι μύκητες μπαίνουν στα πλυντήρια κυρίως από το νερό της βρύσης.


Μετά από γενετική ανάλυση δειγμάτων, οι ερευνητές από τη Δανία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους καθηγητές Μικροβιολογίας Σόρεν Σόρενσεν και Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν, διαπίστωσαν ότι τα πιο κοινά βακτήρια είναι η ψευδομονάδα, το κολοβακτηρήδιο (E.coli) και το ακινετοβακτήριο. Στα πλυντήρια πιάτων ζουν και μύκητες, με πιο συνηθισμένους την κάντιντα, τον κρυπτόκοκκο και τη ροδοτόρουλα.


Στη μελέτη επισημαίνεται ότι για τους περισσότερους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι από αμελητέος έως ανύπαρκτος, αλλά ορισμένοι με πεσμένες άμυνες στον οργανισμό τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο. «Οι ευαίσθητες ομάδες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές», σημείωσε η Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν, και τόνισε ότι τα πλυντήρια πιάτων μπορεί να παίζουν ρόλο στις μυκητιάσεις σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.


Ο τρόπος με τον οποίο «δραπετεύουν» τα μικρόβια είναι είτε μαζί με το χρησιμοποιημένο νερό, είτε με τον ζεστό αέρα που παραμένει μόλις τελειώσει η πλύση.


Έτσι, οι επιστήμονες συμβουλεύουν η πόρτα να ανοίγει αφότου έχει πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό. «Μην ανοίγετε το πλυντήριο όταν είναι ακόμη ζεστό και υγρό προκειμένου να αποφύγετε την απελευθέρωση αερολυμάτων μέσα στην κουζίνα», συμβουλεύει η Σλοβένα μικροβιολόγος. Επίσης, συστήνει να σκουπίζεται καλά με ένα στεγνό πανί το λάστιχο που σφραγίζει την πόρτα του πλυντηρίου, ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε αυτό.


[pontos-news.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου