Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2018

Προβληματισμός και αμηχανία στο Μαξίμου μετά το #συλλαλητήριο




Αιφνιδιάστηκε το Μαξίμου από την μεγάλη συμμετοχή του συλλαλητηρίου, γεγονός που προκάλεσε μούδιασμα και αμηχανία στα κυβερνητικά στελέχη, που στοιχημάτιζαν ακόμα και παραμονές της συγκέντρωσης, τα κελεύσματα των διοργανωτών θα έβρισκαν ανταπόκριση μόνο σε ακραία και εθνικιστικά στοιχεία. Ωστόσο το αποτέλεσμα και οι εικόνες από την Θεσσαλονίκη τους διέψευσαν, με τον προβληματισμό πλέον να είναι ιδιαιτέρως έντονος, δύο 24ωρα ...πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού υποτίμησε την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και το πόσο επηρεάζει και ενώνει το συγκεκριμένο ζήτημα τους πολίτες της Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 26 χρόνια από την ιστορική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη το 1992.

Τα περιθώρια να αλλάξει η διαπραγματευτική στρατηγική η κυβέρνηση, παίζοντας το χαρτί της μαζικής προσέλευσης στο συλλαλητήριο, είναι ιδιαιτέρως στενά καθώς ο πρωθυπουργός πρόλαβε με την συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής, να ανοίξει τα χαρτιά του και να ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας η οποία όμως θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία. Επίσης η παρουσία τόσο της Α. Μέρκελ όσο και του Ντ. Τραμπ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Αλέξη Τσίπρα καθώς αναμένεται να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την Γερμανία και της ΗΠΑ καθώς και οι δύο επιθυμούν την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα συλλαλητήρια καθώς εκτιμούν πως τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα υπάρχει δυσαρέσκεια για την στάση του κυβερνητικού εταίρου στελέχη του οποίου κινητοποιήθηκαν έντονα προκειμένου να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

ΝΔ: Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί

Έκπληξη όμως προκάλεσε και στην ηγεσία της ΝΔ η μαζικότητα της συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούσε χαμηλούς τόνους για την συμμετοχή των στελεχών στην συγκέντρωση, αφήνοντας να επιλέξουν κατά συνείδηση οι βουλευτές για το αν θα παραβρεθούν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα σε εκείνους που στήριζαν με θέρμη τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά και την μετριοπαθή «γαλάζια» πλευρά που υποστηρίζει πως με τα συλλαλητήρια δεν λύνονται τα εθνικά ζητήματα.

Ωστόσο εκείνο που έγειρε την πλάστιγγα και έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «κλείσει το μάτι» σε όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ήταν η πρόσφατη περιοδεία του στην Πέλλα και την Πιερία, που τον έκανε να αντιληφθεί το πραγματικό κλίμα που επικρατεί στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε όποιο χώρο και αν επισκέπτονταν οι κάτοικοι τον ρωτούσαν για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η κίνηση να στηρίξει έστω και κατόπιν εορτής τον συλλαλητήριο και η συμμετοχή πολλών βουλευτών σε αυτό, ενέχει τον κίνδυνο της απομάκρυνσης των κεντρώων ψηφοφόρων και της συρρίκνωσης της παράταξης, κάτι που αν γίνει θα δημιουργήσει προβλήματα στον στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κίνδυνος ενίσχυσης των άκρων

Οι σκληροί χαρακτηρισμοί που αντάλλαξαν η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση μόλις έπεσε η αυλαία του συλλαλητηρίου, πόλωσε το πολιτικό κλίμα αλλά παράλληλα προκάλεσε έντονη ανησυχία καθώς μέσα από τέτοιες σφοδρές συγκρούσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία, που τα τελευταία χρόνια και λόγω οικονομικής κρίσης έχουν γιγαντωθεί στην χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού χαρακτήρισε εντυπωσιακή την συγκέντρωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στα εθνικά θέματα κάνοντας μάλιστα λόγο για «αγανακτισμένους πολίτες». Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ «βαθιά αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό».

Ηττα Ιερώνυμου

Από τους χαμένους του χθεσινού συλλαλητηρίου, όσον αφορά την επιρροή του στην ιεραρχία της εκκλησίας και όχι για τις απόψεις του ήταν ο Αρχιεπίσκοπος. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που ο κ. Ιερώνυμος βγήκε μπροστά, ίσως και μετά από πιέσεις της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του στα συλλαλητήρια. Το είπε στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, το τόνισε στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και το υπενθύμισε παραμονές της συγκέντρωσης στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο οι παραινέσεις του Αρχιεπισκόπου δεν έπιασαν τόπο, καθώς στο συλλαλητήριο είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο οι Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος με επικεφαλής, τον Μητροπολίτη Άνθιμο. Οι περισσότεροι ήταν πάνω στην εξέδρα στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον κ. Ιερώνυμο, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες παρακινούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση μισθώνοντας πούλμαν.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου