Κυριακή, Ιανουαρίου 21, 2018

Πράσινο φως από το SPD για συνομιλίες με Μέρκελ




Το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε, μέσω ψηφοφορίας (362 υπέρ έναντι 279 κατά) την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό «μεγάλου» κυβερνητικού συνασπισμού με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ....

Πλέον, Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.

Στόχος της Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.
Τι είπε ο Σουλτς στο συνέδριο

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε:


Πετύχαμε πολλά και μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολλές από τις υποσχέσεις που δώσαμε προεκλογικά. Το θέμα είναι ότι είτε θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό είτε θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν πιστεύω ότι νέες εκλογές είναι ο σωστός δρόμος για μας. Αυτοί που λένε κατηγορηματικά “όχι ασχέτως με το τι μπορούμε να πετύχουμε” πρέπει να ξέρουν ότι αυτή δεν είναι η δική μου θέση και δεν είναι ο δικός μου τρόπος. Εάν το κόμμα επιλέξει τον μεγάλο συνασπισμό, θα κυβερνήσει ίσος προς ίσο με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το SPD θα είναι αναγνωρίσιμο, ορατό και θα ακούγεται.

Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της προκαταρκτικής συμφωνίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του του είπε πριν από κάποιες μέρες πως «αν το δικό σας πρόγραμμα για την Ευρώπη υλοποιηθεί, τότε θα μπορέσει και η νέα γενιά των Ελλήνων, οι νέοι στην Ελλάδα να ελπίζουν ξανά σε εργασία και απασχόληση».

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που ζητούν ο Σουλτς να τηρήσει τη δέσμευσή του και να μην αναλάβει κυβερνητική θέση, προκειμένου αφενός να αποδείξει ότι δεν κινείται από το προσωπικό του συμφέρον και αφετέρου να αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου