Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2018

ΗΠΑ: Οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων των τελευταίων 25 ετών








Οι ΗΠΑ, όπου ένας 19χρονος εφοδιασμένος με τουφέκι εφόδου σκότωσε 17 ανθρώπους την Τετάρτη σε ένα λύκειο στη νοτιοανατολική Φλόριντα, έχουν υποστεί πολλές πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων τα τελευταία 25 χρόνια. Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις χειρότερες:


Λας Βέγκας: 58 νεκροί

Την 1η Οκτωβρίου 2017, ο Στίβεν Πάντοκ, ένας ευκατάστατος λογιστής, άνοιξε πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι εναντίον του μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για μια συναυλία μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας (Νεβάδα, δυτικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 58 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 500.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, τη φονικότερη ενέργεια του είδους αυτού στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με την αμερικανική αστυνομία δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο μέχρι σήμερα το οποίο να τεκμηριώνει οποιαδήποτε σχέση του Πάντοκ, ο οποίος αυτοκτόνησε, με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ορλάντο: 49 νεκροί

Τη 12η Ιουνίου 2016, ένας Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, ο Όμαρ Ματίν, δολοφόνησε 49 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πενήντα σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο (Φλόριντα, νοτιοανατολικά) διαπράττοντας μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε τότε η χειρότερη στις ΗΠΑ μετά από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έπειτα από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έλαβαν το πράσινο φως να εξαπολύσουν έφοδο και σκότωσαν τον δράστη. Το ΙΚ, στο οποίο ο Ματίν είχε ορκιστεί πίστη, ανέλαβε την ευθύνη.

Virginia Tech: 32 νεκροί

Τη 16η Απριλίου 2007, ένας 23χρονος φοιτητής κορεατικής καταγωγής δολοφόνησε 32 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει στην πανεπιστημιούπολη του Βιρτζίνια Τεκ στο Μπλάκσμπεργκ (Βιρτζίνια, ανατολικά).

Πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ: 26 νεκροί

Τη 14η Δεκεμβρίου 2012, ο νεαρός Άνταμ Λάνζα δολοφόνησε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά του πρωτοβάθμιου σχολείου Σάντι Χουκ στο Νιούταουν (Κονέτικατ, βορειοανατολικά), πριν αυτοκτονήσει.

Εκκλησία στη Σάδερλαντ: 26 νεκροί

Την Κυριακή 5η Νοεμβρίου 2017, ένας άνδρας δολοφόνησε 26 ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία στην μικρή πόλη Σάδερλαντ του Τέξας εν μέσω της λειτουργίας, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Τραυμάτισε άλλους 20. Η αστυνομία βρήκε το πτώμα του μέσα στο αυτοκίνητό του.

Εστιατόριο στην Κιλίν: 22 νεκροί

Τη 16η Οκτωβρίου 1991, ένας άνδρας δολοφόνησε 22 ανθρώπους μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Κιλίν (Τέξας) και τραυμάτισε άλλους περίπου είκοσι πριν αυτοκτονήσει.

Γυμνάσιο στην Πάρκλαντ: 17 νεκροί

Τη 14η Φεβρουαρίου 2018, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ άνοιξε πυρ σε ένα λύκειο στην πόλη Πάρκλαντ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φλόριντας, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους πριν παραδοθεί σε αστυνομικούς.

Σαν Μπερναρντίνο: 14 νεκροί

Τη 2α Δεκεμβρίου 2015, ένα ζευγάρι ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών πακιστανικής καταγωγής άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια, δυτικά), σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 22.

Φορτ Χουντ: 13 νεκροί

Την 5η Νοεμβρίου 2009, ένας στρατιωτικός ψυχίατρος παλαιστινιακής καταγωγής διέπραξε την πιο πολύνεκρη επίθεση μέσα σε στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 32 στο Φορτ Χουντ (Τέξας) πριν οι Αρχές τον τραυματίσουν και τον συλλάβουν.

Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον: 13 νεκροί

Την 3η Απριλίου 2009, άνδρας με καταγωγή από το Βιετνάμ σκότωσε 13 ανθρώπους σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον (Πολιτεία της Νέας Υόρκης, βορειοανατολικά).

Κολουμπάιν: 13 νεκροί

Την 20ή Απριλίου 1999 στο Λίτλτον (Κολοράντο, δυτικά) δυο μαθητές λυκείου άνοιξαν πυρ στο λύκειο Κολουμπάιν, σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και τραυματίζοντας άλλους 24 ανθρώπους. Οι δυο δράστες αυτοκτόνησαν στον τόπο του μακελειού.

Γραφεία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον: 12 νεκροί

Την 16η Σεπτεμβρίου 2013, ένας άνδρας, εργαζόμενος σε εταιρεία που είχε σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας, άνοιξε πυρ μέσα σε γραφεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ορόρα: 12 νεκροί

Στις 20 Ιουλίου 2012, ένας νεαρός βαριά οπλισμένος διέκοψε τη μεταμεσονύχτια πρεμιέρα μιας ταινίας της σειράς Batman σε μια κινηματογραφική αίθουσα στην Ορόρα (Κολοράντο, δυτικά) κι άνοιξε πυρ εναντίον των θεατών, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 70. Ο δράστης, ο Τζέιμς Χολμς, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2015 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου