Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2018

Τελεσίγραφο Τουσκ προς Τουρκία – «Σταματήστε τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο»




Παράλληλα, υπογράμμισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της
«Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς»
Θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και θα κριθεί αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας
Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από Μογκερίνι
Τι ειπώθηκε στο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες...

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδης και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.


«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη λήξη της συνάντησης. Παράλληλα, υπογράμμισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς»,δήλωσε ο Τουσκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από Μογκερίνι

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.


Τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα ο Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε στη γερμανίδα καγκελάριο την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για να υπάρξει μία σταθερή βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, με μία ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).



Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.


Παράλληλα, η Μέρκελ εξέφρασε την σαφή και δεδομένη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα, στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου