Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2018

Μέρκελ με Ζάεφ: «Ελλάδα και «Μακεδονία» ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά σε λύση»





Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επεσήμανε η Άνγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο.


«Η θέση μου είναι ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Οι πιέσεις δεν βοηθούν στις διαπραγματεύσεις. Η λύση συμφέρει και τις δύο πλευρές και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση επιτυχίας. Έχω εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές ότι θα επιδιώξουν τη λύση», τόνισε επισημαίνοντας ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα, το οποίο συζήτησε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σήμερα με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί. Ενθάρρυνε Ελλάδα και ΠΓΔΜ -την οποία αποκάλεσε «Μακεδονία»- να κάνουν βήμα κι επεσήμανε ότι «δεν έχουμε βρεθεί πιο κοντά σε λύση τα τελευταία δέκα χρόνια».

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε τη βούληση της κυβέρνησής του να βρεθεί λύση στο θέμα με την Ελλάδα, «που έχει πρόβλημα με το συνταγματικό μας όνομα», όπως είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η ΠΓΔΜ στη στήριξη της Γερμανίας, μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας του, στις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου