Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2018

Στην εποχή των… εκδοροσφαγέων...




Ο Αντώνης Σαμαράς προαναγγέλλει ειδικά δικαστήρια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απειλεί με δίκες για «εσχάτη προδοσία» και ο Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει δημόσια ότι...
ο πρωθυπουργός της χώρας «τα παίρνει», «είναι διεφθαρμένος μέχρι το μεδούλι» και ο ίδιος «θα τους γδάρει όλους, με πρώτον τον Τσίπρα».

Κοινώς, εάν η πολιτική ζωή του τόπου δεν γυρίζει στην εποχή των… εκδοροσφαγέων, τότε εισέρχεται σε βαθιά και επικίνδυνα τοξικά ύδατα στην σκιά του σκανδάλου Novartis. Και η αντιπολίτευση – και δη η αξιωματική – υιοθετεί όχι μόνον τον εκφασισμό του δημόσιου λόγου αλλά και τον εκφοβισμό θεσμών και αιρετών οργάνων ως κυρίαρχη πολιτική πρακτική.

«Ο Τσίπρας τα παίρνει»…

Σε πολιτικό επίπεδο η χθεσινή, παραληρηματική εκτροπή Γεωργιάδη απλώς επέκτεινε την ακραία ατζέντα Σαμαρά. Η δε αφωνία Μητσοτάκη την νομιμοποίησε, και επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την εκχώρηση της ηγεσίας του κόμματος στο δίδυμο της σκληρής δεξιάς.

«Λέτε να μην ξέρω εγώ αν τα παίρνει ο Τσίπρας; Θα τα δείτε στην επιτροπή όταν θα πάω», φώναζε on camera, στην τηλεόραση του Alpha, ο Αδωνις Γεωργιάδης, για να προειδοποιήσει αμέσως μετά με όρους πρωτόγωρου… πολιτικού πολιτισμού: «Θα τους γδάρω, δεν θα μου γλιτώσει κανένας, ο Τσίπρας πρώτος απ’ όλους». Και για να γίνει απολύτως κατανοητός, ολοκλήρωσε χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργός «άθλιο», «αχρείο» και «διεφθαρμένο».

Η κυβερνητική απάντηση στο παραλήρημα ήρθε με εμφανή δόση χιούμορ: «Η παραφροσύνη του κ. Γεωργιάδη», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «κραυγάζει πανικό, αν όχι ενοχή, όσο προχωρά η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Ίσως πρέπει να δοκιμάσει κάποιο ηρεμιστικό, δε μπορεί, θα έχει και η Novartis».

Η ακροδεξιά και το παρακράτος

Η συντονισμένη όμως, και κυρίαρχη πλέον, στην ΝΔ διχαστική και εμφυλιοπολεμική ρητορική μάλλον έχει υπερβεί οριστικά τα όρια του χιούμορ. Κι εδώ ίσως είναι ενδεικτικό το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Κώστας Δουζίνας, με αφορμή την ομιλία Σαμαρά στην Βουλή – μια ομιλία, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δείχνει ακριβώς ότι η Νέα Δημοκρατία «αποδεσμεύεται πλέον από το αστικό κράτος και την ευρωπαϊκή διάστασή του». «Αυτό που πάντα έλεγε η δεξιά», είπε ο Κώστας Δουζίνας στο ραδιόφωνο 247, « για το αστικό κράτος με χαρακτηριστική κατεύθυνση την Ευρώπη, αλλάζει. Και οδηγεί στην ακροδεξιά και σε παρακράτος - δημιουργεί σχίσμα στη δεξιά και διαιρεί τον πολιτικό κόσμο."

Ο Αντώναρος και η Παπακώστα

Το εντός δεξιάς σχίσμα ήρθαν να πιστοποιήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις δύο διαγραφέντων στελεχών της ΝΔ, κεντροδεξιάς προσέγγισης και προερχόμενων από το καραμανλικό μπλοκ, του Ευάγγελου Αντώναρου και της Κατερίνας Παπακώστα. Ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος διαγράφηκε ακριβώς λόγω της κριτικής του στον Αδωνι Γεωργιάδη, σχολίασε οξύτατα το παραλήρημα του αντιπροέδρου της ΝΔ τονίζοντας ότι «κηλιδώνει την ιστορία του κόμματος».

«Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει η ιδέα ότι ορισμένοι κορυφαίοι της Νέας Δημοκρατίας φαντασιώνονται βλέποντας τους εαυτούς τους σε ρόλους εκδοροσφαγέων», έγραψε στο Facebook προσθέτοντας: «Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις αρχές και αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον πολιτικό πολιτισμό που εφάρμοσε στη πράξη ο Κώστας Καραμανλής; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την παράταξη της ευθύνης και της εθνικής συμφιλίωσης; Αρκετά πια!!».

Από την πλευρά της, και η Κατερίνα Παπακώστα επανέφερε δημόσια την πρότασή της για παραίτηση όλων των πολιτικών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis έως ότου διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση – μια πρόταση που είχε κάνει και για τον Αδωνι Γεωργιάδη σε σχέση με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και η οποία είχε επίσης οδηγήσει στην διαγραφή της.

«Ας μου κάνει μήνυση»

Από την πλευρά της επίσημης ΝΔ, ωστόσο, ουδέν σχόλιο υπήρξε. Προφανώς, την ηγεσία του κόμματος εκπροσώπησε και πάλι ο Αδωνις Γεωργιάδης ανταπαντώντας στο σχόλιο του Μαξίμου με την δήλωση «εάν ο κύριος Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται θιγόμενος, να πάμε στα δικαστήρια. Εκείνος ως μηνυτής και εγώ ως μηνυόμενος».

Θα ήταν απλή γραφικότητα, εάν δεν προερχόταν από πρόσωπο με θεσμικό ρόλο – τον ρόλο του αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι εάν η ηγεσία (;) της συντηρητικής παράταξης δεν είχε ενδώσει σε έναν πολιτικό εκχυδαϊσμό που δεν υπήρξε ούτε επί των ημερών του ΄89 και του Ειδικού Δικαστηρίου κατά του Ανδρέα Παπανδρέου…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου