Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2018

Η γαλλική ακροδεξιά επιτίθεται κατά της νεαρής που θα ενσαρκώσει την Ζαν ντ’ Αρκ – Εισαγγελική έρευνα





Προκαταρκτική έρευνα για «δημόσια προτροπή σε φυλετικές διακρίσεις και έκφραση μίσους» διεξάγεται στη Γαλλία με αφορμή δύο tweet που χαρακτηρίζουν «πίθηκο» τη νεαρή μιγάδα που θα ενσαρκώσει την Ζαν ντ’ Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης) στον επόμενο εορτασμό της εθνικής ηρωίδας της χώρας.....

Η 17χρονη Ματίλντ Εντέ Γκαμασού, ο πατέρας της οποίας κατάγεται από το Μπενίν και η μητέρα της από την Πολωνία επελέγη μεταξύ 250 υποψηφίων για να είναι η πέμπτη ενσάρκωση της Ζαν ντ’ Αρκ στις εκδηλώσεις που γιορτάζουν κάθε χρόνο τη νίκη της τον Απρίλιο 1429 επί των Άγγλων που πολιορκούσαν την Ορλεάνη, στην κεντρική Γαλλία.

Η ανακοίνωση της επιλογής προκάλεσε καταιγισμό υβριστικών σχολίωνστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους της γαλλικής ακροδεξιάς.



Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Voici un moment très attendu à Orléans:la présentation de la jeune fille qui incarnera Jeanne d’Arc et ses valeurs cette année pour les Fêtes johanniques.L’ensemble des candidates sont venues pour accompagner l’heureuse élue dans un esprit de cohésion.



Δύο tweet τράβηξαν την προσοχή του εισαγγελέα της Ορλεάνης, που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως απευθύνθηκε στην αστυνομία «για τον εντοπισμό της ταυτότητας των συντακτών των υβριστικών μηνυμάτων που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο». Ο πρώτος χαρακτηρίζει την νεαρή «μπαμπουίνο» και ο δεύτερος απαντά στον πρώτο ανεβάζοντας μία φωτογραφία με μπανάνες.

Οι ακροδεξιοί κύκλοι του Ιντερνετ ανησυχούν για «μία απόπειρα μετατροπής της ιστορίας σε αφήγημα όπου οι Άραβες και οι μαύροι είναι αυτοί που δημιούργησαν την ιστορία της Γαλλίας»…

Οι κατηγορίες επισείουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Η υφυπουργός Ισότητας Ανδρών και Γυναικών Μαρλέν Σκιαπά εξέφρασε την υποστήριξή της προς την Ματίλντ δηλώνοντας ότι «η Ζαν ντ’ Αρκ δεν ανήκει στους σωβινιστές, ούτε άλλωστε και η ιστορία της Γαλλίας».

«Το ρατσιστικό μίσος του ακροδεξιού νεφελώματος δεν έχει θέση στην Γαλλική Δημοκρατία», έγραψε στο Twitter η υφυπουργός.

Η 589η επέτειος της άρσης της πολιορκίας της Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του 100ετούς Πολέμου θα γιορταστεί στο διάστημα από τις 28 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου. Κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, η νεαρή που ενσαρκώνει την Ζαν ντ΄Αρκ, θα παρελάσει έφιππη, φορώντας πανοπλία στους δρόμους της Ορλεάνης.

Φωτογραφία: @MagcentreFR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου