Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2018

Κοτζιάς προς Τουρκία: Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να κάνει περιπάτους





Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε δε την πεποίθηση πως και οι «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα διότι δεν μπορούν να ανατρέψουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Σημείωσε με νόημα ότι οι επόμενες έρευνες για φυσικό αέριο θα γίνουν σε συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία.

Μήνυμα στην Τουρκία πως πρέπει να «συνέλθει» και να καταλάβει ότι η Ελλάδα ...δεν είναι χώρα όπου μπορεί να κάνει «διάφορους περιπάτους» ή «διάφορες καταλήψεις» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, στον απόηχο της στήριξης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας και στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μία οργανωμένη χώρα που διαθέτει όλα τα μέσα να υπερασπιστεί την επικράτειά της, και δεν θα επιτρέψει στην Άγκυρα να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο όπως το πράττει στη Συρία και στο Ιράκ.

«Όπως λέω πάντα του [προέδρου της Τουρκίας] Ερντογάν, ‘κοίταξε να δεις, ο Αλλάχ σου σας έριξε εδώ δίπλα στην Ελλάδα και πρέπει να αποφασίσεις να συμπεριφερθείς ως ένας φιλειρηνικός πιστός και όχι σαν κάποιος φιλοπόλεμος άπιστος’», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Πέραν της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα έχει προβεί σε έντονες προκλήσεις και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εμποδίζοντας τις έρευνες για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 3 από την ιταλική ENI. Ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως οι «τσαμπουκάδες» στα κυπριακά νερά δεν μπορούν να ανατρέψουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας.

Σημείωσε με νόημα ότι οι επόμενες έρευνες για υδρογονάνθρακες θα συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείας και τη Γαλλία – αρχής γενομένης από γεωτρύπανα της αμερικανικής Exxon – εκτιμώντας ότι το τουρκικό Ναυτικό δεν θα μπορέσει να επαναλάβει την έκνομη συμπεριφορά του.

Ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί ως παράγοντας αποκλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας, διότι διαφορετικά θα παίζει το παιχνίδι έντασης που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την αντίληψή του ότι η Τουρκία είναι μία «νευρική δύναμη» με πολλά εσωτερικά προβλήματα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα αλαζονείας και ανασφάλειας. Άφησε αιχμές για την τουρκική επέμβαση στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου τα τουρκικά όπλα μετά από έξι εβδομάδες δεν έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν.

«Εμείς πρέπει να αποδεικνύουμε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η φιλειρηνική δύναμη που είμαστε πράγματι εμείς, να προσπαθούμε να κατεβάσουμε τους τόνους από πλευράς Τουρκίας και να μην εξάγει πάνω στο κορμί της Ελλάδος την κρίση», είπε.

Η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ήλθε μία ημέρα μετά το σαφές μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος Ντόναλντ Τουσκ, προς την Αθήνα και τη Λευκωσία απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

Στην πιο απτή κίνησή τους οι εταίροι προειδοποίησαν ότι μπορεί να ματαιώσουν την σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου στη Βάρνα ενώ κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες πράξεις της.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πρόκειται για την «ισχυρότερη δήλωση που έχει γίνει από πλευράς ΕΕ όσον αφορά την Τουρκία, προσθέτοντας ότι είναι σαφώς πιο αυστηρή από την τοποθέτηση που είχε γίνει μετά την κρίση στα Ίμια το 1996.



Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/367590/kotzias-i-tourkia-na-katalavei-pos-stin-ellada-den-borei-na-kanei-peripatous1/#ixzz582EXsOPi
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου