Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2018

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας...



λίγο πριν το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας...

Σειρά θετικών μηνυμάτων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λίγες μέρες πριν το Eurogroup την Καθαρή Δευτέρα που θα εξετάσει την πρόοδο των...
τελευταίων τεχνικών εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 5,7 δις ευρώ.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το συμβούλιο των διοικητών του ESM.

Γ. Δραγασάκης: Ασπίδα προστασίας τα ταμειακά διαθέσινα

Για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Δραγασάκης είπε, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια «με την ασπίδα προστασίας που μας δίνουν τα ταμειακά αποθέματα που δημιουργούμε, χωρίς προληπτική γραμμή ή άλλα προαπαιτούμενα».

Επίσης, χαρακτήρισε ισοπεδωτικές τις απόψεις περί «μετάλλαξης» του κόμματος, ενώ ερωτηθείς αν «η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν λάθος» απάντησε ότι «η τότε κυβέρνηση υπήρξε θύμα του αδιεξόδου που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της και στη χώρα».

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-»

Εν τω μεταξύ, στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β, διατηρώντας μάλιστα την θετική προοπτική, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ένα μήνα μετά την ανάλογη κίνηση από την Standard & Poor’s.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, ενώ προσδοκά πως η 4η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του ‘18 χωρίς τη δημιουργία αστάθειας, καθώς και ότι το Eurogroup θα προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί ακόμη, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής.

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την περίοδο των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο και όλες οι οικονομίες βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε γερμανική εφημερίδα.

Τέλος, σημειώνεται ότι αναμένεται νέα χαλάρωση των capital controls, και τον επόμενο μήνα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου μηνιαίων αναλήψεων μετρητών στα 2.300 ευρώ, και στην απελευθέρωση του ανοίγματος νέων λογαριασμών.

Τη χαλάρωση των περιορισμών επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα Έθνος τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αύξηση της εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τάση επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες θα ενισχυθεί μόλις υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών...

πηγη left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου