Σάββατο, Μαρτίου 17, 2018

Νέοι κανόνες συμμετοχής του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης χωρών





Τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχει στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση χωρών που είναι ενταγμένες σε νομισματικές ενώσεις, όπως η Ελλάδα καταγράφει νέα έκθεση του Ταμείου με τίτλο «Σχεδιασμός Προγραμμάτων σε Νομισματικές Ενώσεις», στην οποία αναφέρεται πως οι κανόνες θα τεθούν άμεσα σε ισχύ ή στην επόμενη αξιολόγηση προγράμματος...

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι τα προγράμματα που αφορούσαν χώρες σε νομισματικές ενώσεις στηρίζονται περισσότερο σε δημοσιονομικά και δομικά μέτρα προσαρμογής και προχωρά στην αποτίμηση της έως τώρα εμπειρίας που έχει αποκομίσει από τη στήριξή τους.



Το Ταμείο, στην έκθεσή του, προτείνει μία νέα οδηγία, η οποία εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τον Φεβρουάριο και που διευκρινίζει τον τρόπο και το χρόνο κατά τον οποίο το Ταμείο θα ζητεί υποστηρικτικές πολιτικές ενέργειες από τα θεσμικά όργανα της νομισματικής ένωσης.

Όπως σημειώνεται, η οδηγία αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις του Ταμείου για δανεισμό είναι ισχυρές και δίκαιες, ενώ παράλληλα να εγγυάται μία προσέγγιση που λαμβάνει υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν σε μία χώρα και σε μία ένωση και προστατεύει την ανεξαρτησία των θεσμών της νομισματικής ένωσης.

Στην ανακοίνωση του Ταμείου καταγράφονται οι θέσεις των διευθυντών του ΔΝΤ. Ειδικότερα, αναφέρεται, όπως μεταδίδει το euro2day.gr, στην έκθεση του ΔΝΤ τα εξής:

* Οι περισσότεροι διευθυντές στήριξαν την πρόταση των στελεχών του Ταμείου να ακολουθηθεί ένα σταθερό πλαίσιο στη μέτρηση του ισοζυγίου πληρωμών που χρειάζεται ένα κράτος-μέλος στο μέλλον, ενώ αριθμός διευθυντών έδωσε έμφαση στο ότι η προτεινόμενη προσέγγιση πρέπει να λάβει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε ένωσης.

* Οι περισσότεροι διευθυντές πιστεύουν ότι μια ξεχωριστή οδηγία (quidance) πρέπει να ισχύει για τις διασφαλίσεις από σώματα της Ενωσης, όταν χρειάζεται, σε αναγνώριση του γεγονότος ότι η λήψη αποφάσεων σε ενωσιακούς θεσμούς περιλαμβάνουν εν γένει όλα τα κράτη-μέλη και όχι μόνο αυτό που παίρνει το δάνειο. Σε κλίμα συναίνεσης οι διευθυντές αποδέχτηκαν την πρόταση των στελεχών για τυποποίηση των υφιστάμενων πρακτικών, με τις λεπτομέρειες και τις επιχειρησιακές οπτικές που περιγράφονται παρακάτω.

* Οι διευθυντές τόνισαν ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος πρέπει να βασίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε πολιτικές των εθνικών αρχών. Σε περιπτώσεις που απαιτείται δράση ενωσιακών θεσμών το κατώφλι ώστε να να χρησιμοποιήσει το Ταμείο τους πόρους του υπό τον όρο μιας πολιτικής δράσης είναι το ίδιο με τις πολιτικές που ισχύουν για δράσεις που εξαρτώνται από το κράτος μέλος. Το μέτρο πρέπει να κριθεί κρίσιμο για την επιτυχία του προγράμματος. Οι διευθυντές αναγνωρίζουν ότι η «κρισιμότητα» είναι θέμα κρίσης, αν και αριθμός εξ αυτών αναζήτησε περισσότερη διαύγεια για το σκοπό του στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Λίγοι διευθυντές είδαν αξία στο να εξεταστεί παράλληλα με την «κρισιμότητα» η αποδοτικότητα κόστους και να εξεταστεί αν η δράση σε επίπεδο ένωσης μπορεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος με μικρότερο κόστος, εντός των εντολών των ενωσιακών θεσμών.

* Οι διευθυντές αναγνωρίζουν πως σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις το Ταμείο μπορεί να χρειαστεί διασφαλίσεις αναφορικά με προσαρμογές σε ευρύτερες πολιτικές μιας ένωσης που μπορεί να επηρεάσουν άλλα κράτη μέλη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί όταν πολιτικές της ένωσης, όπως μη βιώσιμες συναλλαγματικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στο πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών της χώρας που ζητά βοήθεια ή όταν μια κρίσιμη μάζα κρατών-μελών αντιμετωπίζει πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών.

* Οι διευθυντές αναγνωρίζουν ότι δεν θα ζητήσει διασφαλίσεις πολιτικής από ενωσιακούς θεσμούς οι οποίες παραβιάζουν τις εντολές και το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αναγνωρίζουν ότι όταν ένας θεσμός προσφέρει διασφαλίσεις το κάνει εθελοντικά και με την δική του εκτίμηση ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι κατάλληλες. Σε περιπτώσεις που ένας Θεσμός δεν μπορεί να προσφέρει λόγω καταστατικού τις διασφαλίσεις που ζητώνται οι διευθυντές συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ θα κάνει κάθε προσπάθεια με το κράτος-μέλος να προσαρμόσει τον σχεδιασμό του προγράμματος με τρόπο που οι στόχοι να επιτυγχάνονται με εναλλακτικό μίγμα πολιτικής.

* Οι διευθυντές συμφώνησαν ότι οι διασφαλίσεις για κρίσιμες πολιτικές πρέπει να είναι ξεκάθαρες, συγκεκριμένες, παρακολουθήσιμες και αν χρειάζεται χρονικά δεσμευτικές. Υπό λίγες περιστάσεις αυτές οι διασφαλίσεις μπορεί να προσφερθούν σε εμπιστευτική μορφή, ενώ σε εξαιρετικές περιστάσεις προφορικές διευθετήσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές παράλληλα με γραπτές, αν και μέτρα που χαρακτηρίζονται «κρίσιμα» πρέπει να καταγραφούν γραπτά.

* Οι Διευθυντές τόνισαν ότι τα μέτρα για τα οποία έχουν ζητηθεί διαβεβαιώσεις πρέπει να είναι κρίσιμα για την επιτυχία του προγράμματος των μελών. Σε περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμοστεί πλήρως, η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των πόρων του Ταμείου από το μέλος εξαρτάται από τη διαπίστωση ότι οι στόχοι του προγράμματος του μέλους μπορούν παρά ταύτα να επιτευχθούν. Μια τέτοια διαπίστωση θα βασίζεται στην εκτίμηση του προσωπικού ότι το έλλειμμα στην υλοποίηση της πολιτικής είναι ήσσονος σημασίας ή προσωρινό ή ότι έχουν ληφθεί επαρκή διορθωτικά μέτρα.

* Οι Διευθυντές τόνισαν τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης δέσμευσης με τα αρμόδια ιδρύματα νομισματικής ένωσης, όταν είναι πιθανό να ζητηθούν από αυτές εγγυήσεις. Αυτές θα πρέπει να δίνονται πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα συζητήσει τη διανομή πόρων.

* Οι διευθυντές αναμένουν ότι η έκθεση των στελεχών για ένα πρόγραμμα παρέχει μια σαφή εξήγηση ως προς το γιατί η επίλυση του προβλήματος ισοζυγίου πληρωμών του μέλους δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις εσωτερικές πολιτικές και γιατί η διασφάλιση σε επίπεδο Ενωσης είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος. Τόνισαν την ανάγκη να το Συμβούλιο να εκφράσει γνώμη σχετικά με την κρισιμότητα αυτών των διαβεβαιώσεων, η οποία θα αντικατοπτριζόταν τόσο στη σύνοψη όσο και στη δήλωση του προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου