Τρίτη, Μαρτίου 20, 2018

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες – Πού αυξάνονται και πού μειώνονται




Μία νέα εικόνα διαμορφώνεται σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων. Όπως αναφέρουν οι αντικειμενικές κινούνται με πολλές διαφορετικές ταχύτητες καταγράφοντας μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και στον ίδιο δήμο...

-Στις λεγόμενες «φθηνές» ή λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου όπως τα δυτικά προάστια, (πχ Περιστέρι Πετρούπολη, Ταύρο, Χαϊδάρι,) την Ανατολική Αττική (Κάλαμο, Βαρνάβα, Γραμματικό ) υπόλοιπο Αττικής ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά, (Πέραμα, την Ελευσίνα, τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια) οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% – 30%. Έτσι, θα υπάρξουν ανατροπές προς τα πάνω σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική όπως σε Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι.

-Όσον αφορά το λεκανοπέδιο οι εκτιμητές καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις τιμώντης τάξης του 20%- 30% ακόμη και σε ζώνες της ίδιας περιοχής λόγω της έξαρσης του φαινόμενου Airbnb που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη σε περιοχές όμως το Μέτς το Κουκάκι ή τα Πετράλωνα.

-Σε περιοχές που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της Αττικής και είναι «πλούσιες» σε επενδύσεις (Βουλιαγμένη, Καβούρι, Βάρκιζα, Βούλα, Γλυφάδα) οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 45 έως και 53%. Το ίδιο και στην νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα για τα νησιά των Κυκλάδων με έντονη τουριστική δραστηριότητα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, στην Κρήτη αλλά και σε νησιά του Ιονίου όπου οι τιμές έχουν ανέβει λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένους επενδυτές αλλά και λόγω Airbnb.

-Για τις περιοχές του κέντρου οι προτεινόμενες τιμές σε σχέση με τις σημερινές παρουσιάζουν μια διακύμανση όχι μεγαλύτερη του 10-15%.

-Από την άλλη μεριά σε ακριβές περιοχές των βορείων προαστίων όπως η Εκάλη, η Φιλοθέη και το Ψυχικό παρά τις αρχικές προσδοκίες οι μειώσεις που εισηγούνται οι εκτιμητές δεν ξεπερνούν το 20-25%.

Στις περισσότερες περιοχές οι εκτιμητές εισηγούνται μικρές αυξομειώσεις 10% – 15%. Σε αυτές ανήκουν κυρίως τα μεσαία προάστια όπως το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, η Ηλιούπολη.

Οι νέες αντικειμενικές θα οριστικοποιηθούν μέχρι και τα μέσα Απριλίου που θα εξεταστούν από επιτροπές του ΥΠΟΙΚ.

Η αναπροσαρμογή των συντελεστών η οποία είναι μια «δύσκολη άσκηση» που πρέπει να γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα, είναι η πιο πρόσφορη λύση για την πίτευξη του προσδοκώμενου εισπρακτικού αποτελέσματος των 2,65 δισ. ευρώ για το βασικό φόρο ακινήτων του ΕΝΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου