Τρίτη, Μαρτίου 20, 2018

Με πέντε ονόματα στα Σκόπια ο Κοτζιάς – Αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές





Η Αθήνα έχει στείλει ήδη τις προτάσεις της στην ΠΓΔΜ
«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ»
«Η επίσκεψη Κοτζιά αποτελεί ευκαιρία επίλυσης του Σκοπιανού», τονίζει ο Ζάεφ
Τα πέντε ονόματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων
Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι φυσικά Gorna Makedonija...


Με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς μεταβαίνει την Πέμπτη στα Σκόπια ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τη στιγμή που και οι δύο πλευρές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη σύντομη εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό.

Αναλυτικότερα, η Αθήνα έχει στείλει ήδη τις προτάσεις της στην ΠΓΔΜ, πριν από την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, έτσι ώστε η κυβέρνηση των Σκοπίων να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να τις επεξεργαστεί.

«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», τόνισε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες.

Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. άνοιξε το δρόμο για το ταξίδι του στη γειτονική χώρα προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

«Η επίσκεψη Κοτζιά αποτελεί ευκαιρία επίλυσης του Σκοπιανού», τονίζει ο Ζάεφ

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία του με αφορμή την επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στα Σκόπια.

«H επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια και οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τα πέντε ονόματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων

Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι φυσικά Gorna Makedonija, ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου