Σάββατο, Μαρτίου 24, 2018

Με ευρωπαϊκή στήριξη στις «βαλίτσες» ο Τσίπρας – Στη Βάρνα το επόμενο κρίσιμο ραντεβού





Ο απολογισμός της Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Το μήνυμα Τσίπρα και η στήριξη από την Ε.Ε.
«Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία»
Το επόμενο ηχηρό μήνυμα κατά της των τουρκικών παραβιάσεων αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας...

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τόσο όσον αφορά τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όσο και αναφορικά με το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Το επόμενο ηχηρό μήνυμα κατά της των τουρκικών παραβιάσεων αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βάρνα, με την παρουσία του τούρκου Πρόεδρου.

Το μήνυμα Τσίπρα και η στήριξη από την Ε.Ε.

«Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι’ αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια» διαμήνυσε με τη σειρά του ο έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τονίζοντας παράλληλα ότι «για πρώτη φορά οι ηγέτες της Ε.Ε. στέλνουν με τέτοια ένταση ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία».



«Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία»

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής: «Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις είναι ήδη τεταμένες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατηγορούν τη χώρα για “συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες” και εννοούν την τουρκική τακτική στη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο....

Τον Φεβρουάριο πλοίο του τουρκικού ναυτικού εμβόλισε ελληνικό πλοίο στο Αιγαίο. Επιπλέον στα ανοιχτά της Κύπρου το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε ερευνητικό σκάφος του ιταλικού ομίλου πετρελαίου EΝΙ, το οποίο βρισκόταν εκεί για έρευνες υδρογονανθράκων. Η Τουρκία ζητά τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στην εκμετάλλευση των πόρων.

Τα ευρωπαϊκά κράτη εξέφρασαν την “απόλυτη αλληλεγγύη” τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησαν επειγόντως από την Τουρκία να σταματήσει “αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου“», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας μεταφέρεται το ενδιαφέρον

Το επόμενο σημαντικό ραντεβού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκια θα πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εξασφαλίσθηκε σαφής αναφορά στην ανάγκη για γρήγορη, θετική επίλυση του ζητήματος στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεσμεύτηκαν να το θέσουν στη Συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Και ο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής

Παράλληλα και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φιλοξενηθεί στη Βουλγαρία από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα, θα ανταλλαχθούν απόψεις για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ορισμένα θέματα από τότε που έγινε η Συμφωνία για το Μεταναστευτικό της 18ης Μαρτίου και τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από δω κι έπειτα.

Υπογραμμίστηκε ότι η επικείμενη συνάντηση θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την αξιολόγηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. και την συζήτηση των περιφερειακών και διεθνών θεμάτων.





Διαβάστε περισσότερα https://www.altsantiri.gr/politiki/me-tin-eyropaiki-stirixi-stis-valitses-o-tsipras-sti-varna-to-epomeno-rantevoy-e-e-kai-toyrkias/#ixzz5AePAbCKk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου