Παρασκευή, Απριλίου 20, 2018

Εκβιασμός Ερντογάν σε Τραμπ! Απέσυρε όλα τα αποθέματα χρυσού από τις ΗΠΑ!





- Απέσυρε όλα της τα αποθέματα σε χρυσό από τις ΗΠΑ η Τουρκία αποκαλύπτει η Hürriyet - Η απόσυρση άρχισε το 2017 αφού είχαν αρχίσει τα… σύννεφα στις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν - Στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ η Τουρκία διατηρούσε 28,7 τόνους χρυσού! - Τα συνολικά αποθέματα της χώρας σε χρυσό φτάνουν στους 564,6 τόνους, δηλαδή σχεδόν 20 δισ. δολάρια! - Που… έστειλε το χρυσό του ο Ερντογάν...


Τα ποσά ζαλίζουν. Η χρονική στιγμή που αποκαλύπτεται πως η Τουρκία απέσυρε τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερη. Από τη μια, οι τριγμοί στην τουρκική οικονομία και οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Και από την άλλη η αίσθηση πως ο Ερντογάν ίσως επιχειρεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ που δεν του κάνουν τα χατίρια. Το εξής ένα: να του «δώσουν» τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
click4more


Παρέμβαση Τραμπ στην Τουρκία για τον Αμερικανό πάστορα

Λίγες μέρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ για τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται και δικάζεται στην Τουρκία ως γκιουλενιστής και μερικά 24ωρα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έρχεται μια αποκάλυψη «βόμβα» από την εφημερίδα Hürriyet. Η Τουρκία έχει αποσύρει τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ!

Σύμφωνα με την Hürriyet, λοιπόν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του 2017 απέσυρε όλα τα αποθέματα σε χρυσό που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Η Hürriyet δίνει και την… εξήγηση (αυτή που μάλλον θέλει ο Ερντογάν): πως η Άγκυρα πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον. Μια ένταση που προκλήθηκε λόγω διαφωνιών σε μια σειρά από περιφερειακά και διμερή ζητήματα. Κυρίως γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τόνοι χρυσού στις ΗΠΑ

Η συστηματική απόσυρση των αποθεμάτων χρυσού από την FED άρχισε το 2017. Στη FED η Τουρκία διατηρούσε 28,7 τόνους χρυσού. Το γεγονός της απόσυρσης των αποθεμάτων σε χρυσό της Τουρκίας επιβεβαιώνεται επίσημα και από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο.

Στο διάγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που αφορά τα αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας όσον αφορά το 2016, υπάρχει ο αριθμός 28.689 Kg. Αντίθετα, στο γράφημα του 2017 υπάρχουν κενά (παύλες).
Πόσο χρυσό έχει η Τουρκία και που… πήγε

Τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας, όπως φαίνεται από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανέρχονται σε 564,6 τόνους που αναλογούν στο ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα, ένα μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρούσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου