Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018

Σύγχρονη «κιβωτό του Νώε» ετοιμάζουν οι επιστήμονες...



Το φιλόδοξο σχέδιο ονομάζεται BioGenome Project...

«Το πιο φιλόδοξο project στην ιστορία της σύγχρονης βιολογίας» ετοιμάζουν επιστήμονες, στοχεύοντας να δημιουργήσουν μια...
μοντέρνα κιβωτό του Νώε, που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην κατανόηση της εξέλιξης των ειδών.

Σύμφωνα με τους Times, την επόμενη δεκαετία, μια ομάδα από 24 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρώσουν τους γενετικούς κώδικες 1,5 εκατομμυρίων γνωστών φυτών και ζώων. Η βιβλιοθήκη που θα δημιουργηθεί θα χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες για να διερευνηθεί περισσότερο η εξέλιξη των ειδών και η βελτίωση του περιβάλλοντος.

Το project με επικεφαλής τους ερευνητές του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον κοστίζει 4,7 δις δολάρια και ονομάζεται BioGenome Project.

Όπως αναφέρουν οι Times, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκέντρωση σε έναν κατάλογο του DNA όλων των ειδών που υπάρχουν στη Γη θα αποτελέσει μια κομβική πηγή για καινοτομίες στη φαρμακευτική, τη γεωργία αλλά και τη διατήρηση των ειδών.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η μοντέρνα αυτή κιβωτός θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε διάφορα κομβικά ζητήματα, όπως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα, τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

Εκτιμάται υπάρχουν 10 με 14 εκατομμύρια είδη τα οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε, τα περισσότερα από τα οποία είναι μονοκύτταροι οργανισμοί ή μικροσκοπικά έντομα στους ωκεανούς.
Οι ρυθμοί εξαφάνισης των ειδών είναι εκατοντάδες φορές υψηλότεροι από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι στη Γη, επομένως η δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Άλλωστε, όπως, επισημαίνουν οι ερευνητές μέρος του project είναι να γνωρίσουμε αυτά τα είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί το project απαιτείται χωρητικότητα ενός δισεκατομμυρίου gigabytes...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου