Τετάρτη, Απριλίου 25, 2018

To διεθνές νέο think tank του Ζάεφ «σπρώχνει» την ΠΓΔΜ στην «αγκαλιά» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ



Προτεραιότητα της Ομάδας της Οχρίδας η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Ομάδας
Μεγάλη η διεθνής επιρροή των υπόλοιπων μελών

Μια νέα ομάδα δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην ΠΓΔΜ, ο σκοπός της οποίας φαίνεται, από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις της, να αφορά σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις του γειτονικού κράτους και ως εκ τούτου, τη χώρα μας.....

Πρόκειται για την Ομάδα της Οχρίδας (Ohrid Group), η οποία σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγο μετά την παρουσίασή της από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Πρόεδρος της Ομάδας είναι ο Λόρδος George Robertson, ο οποίος υπήρξε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Το 2001 είχα το προνόμιο να βοηθήσω τους “Μακεδόνες” να μην ακολουθήσουν τη μοίρα άλλων περιοχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αρνήθηκαν τη βία και επέλεξαν τον δρόμο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Τώρα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ολοκληρώσουν αυτό το ταξίδι για το δικό μας και το δικό τους όφελος», αναφέρει ο ίδιος σε δήλωσή του που συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη ανακοίνωση της Ομάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι «βασικός στόχος της Ομάδας θα είναι να συμβουλεύει και να βοηθάει τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση συνεργασίας του. Στόχος τους (σ.σ.: των μελών της Ομάδας της Οχρίδας) θα είναι να βοηθήσουν τη χώρα του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, να προετοιμαστούν για την Ευρωπαϊκή ένταξη, αλλά και να βοηθήσουν σε άλλα διεθνή και εσωτερικά ζητήματα πολιτικής».

Πάντως, εκτός από τον Λόρδο Ρόμπερτσον, εντύπωση προκαλούν και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας, καθώς η διεθνής τους επιρροή είναι σημαντική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας της Οχρίδας, μεταξύ των μελών της περιλαμβάνονται και οι εξής:

Rosen Plevneliev, πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας
Carl Bildt, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας
Javier Solana, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και Υψηλός Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια
Wolfgang Inschinger, πρώην Πρέσβης της Γερμανίας
Robert Gelbard, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ
Alain Le Roy, πρώην Πρέσβης της Γαλλίας και πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια
Λόρδος Christopher Geit, πρώην Προσωπικός Γραμματέας της Βασίλισσας
Sir Barney White Spunner, Στρατηγός, πρώην Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη “Μακεδονία”

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ομάδας μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ με αφορμή τη δημιουργία της ανέφερε ότι «η χώρα που βρισκόταν στο όριο του εμφυλίου πολέμου, μετατράπηκε σε μια χώρα που “χτυπησε” τις πόρτες της Ευρώπης και κατάλαβε την ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον».

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΕΤΑ), ο Λόρδος Ρόμπερτσον δήλωσε επίσης ότι η Ομάδα δεν θα παρέμβει σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, ωστόσο θα συμβουλεύει την κυβέρνηση και τους υπουργούς και, παράλληλα, θα είναι διαθέσιμη στην αντιπολίτευση, αλλά και στον πρόεδρο της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με το ΜΕΤΑ, ανέφερε ότι θα αφήσουν το ζήτημα της διαμάχης της ονομασίας με την Ελλάδα στα «χέρια» των δύο χωρών και δεν θα παρέμβουν στο τελικό αποτέλεσμα.



Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ομάδας της Οχρίδας όπως αναρτήθηκε από τον λογαριασμό της στο twitter:


Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/to-diethnes-neo-think-tank-toy-zaef-sprochnei-tin-pgdm-stin-agkalia-tis-ee-kai-toy-nato/#ixzz5Dgm1WP00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου