Δευτέρα, Μαΐου 21, 2018

Πρόεδρος της Βενεζουέλας πάλι ο Μαδούρο με 70% – Σωρεία καταγγελιών από την αντιπολίτευση





Η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 46,01%
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα»...

Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας για εξαετή θητεία την Κυριακή, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων, με σχεδόν το σύνολο (το 92,6%) των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν–ο οποίος γνωστοποίησε λίγο νωρίτερα ότι απορρίπτει την εκλογική διαδικασία και απαιτεί την επανάληψη της ψηφοφορίας–ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), η Τιμπισάι Λουσένα, κάνοντας λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί».

Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552, διευκρίνισε η Λουσένα.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ανήλθε στο 46,01%. Ήταν αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, άλλος ένας υποψήφιος στις εκλογές, επίσης κατήγγειλε παρατυπίες και κάλεσε να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.

«Με υποτίμησαν», είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «γιος» του Ούγο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία, λέει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας.

Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας. Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/proedros-tis-venezoyelas-pali-o-madoyro-me-70-soreia-kataggelion-apo-ti-antipoliteysi/#ixzz5G7OmC5TI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου