Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018

«Λευκός καπνός» στην Ιταλία: Συμφωνία Λέγκας και Πέντε Αστέρων με Τζουζέπε Κόντε στο «τιμόνι»





Σε συμφωνία για το νέο κυβερνητικό σχήμα κατέληξαν τα δύο κόμματα
Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο
Ποια ονόματα «ακούγονται» για την κυβέρνηση
Έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση η Μέρκελ

Σε συμφωνία για το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ιταλίας κατέληξαν τα Πέντε Αστέρια ....και η Λέγκα, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, ενώ αντιπρόεδροι θα αναλάβουν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πολιτική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων – Λέγκας», δήλωσαν ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως γράφει η εφημερίδα «Μεσατζέρο». Η τελευταία συνάντηση κορυφής μεταξύ των δυο ηγετών και του Τζιουζέπε Κόντε φαίνεται ότι άνοιξε τον δρόμο για μια κίτρινο-πράσινη κυβέρνηση.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για τον Πάολο Σαβόνα, ο οποίος δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομίας αλλά θα αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο Τζουζέπε Κόντε, αναμένεται να μεταβεί στις 22.00 ώρα Ελλάδας στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής.

«Δέσμευση, συνέπεια, εργασία, υπομονή, κοινή λογική, νους και καρδιά για το καλό των Ιταλών. Ίσως να είμαστε τελικά εκεί, μετά από τόσα πολλά εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα. Ευχαριστώ τους φίλους για την εμπιστοσύνη, σας αγαπώ και ξέρω ότι θα σας χρειαστώ», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.


Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.



Έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή από τη Λισαβόνα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα. Ο τελευταίος ζήτησε να υπάρξει άμεση δράση από την Ευρώπη ώστε οι αναταράξεις από την Ιταλία να μην επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Πορτογαλία, η καγκελάριος επαίνεσε την ανάκαμψη της χώρας από την κρίση χρέους του 2011-14, τονίζοντας ότι τώρα η κατάσταση είναι «πιο αισιόδοξη» απ’ ότι ήταν όταν βρέθηκε για τελευταία φορά στη Λισαβόνα, πριν από πέντε χρόνια.

Ο Κόστα τόνισε ότι η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αποφύγει τις αναταράξεις. Το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει ότι «όταν αντιδρούμε πολύ αργά στα αίτια των κρίσεων προκαλούμε ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως τον λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό και τον εθνικισμό», υπογράμμισε. «Η Ευρώπης πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αποφύγει και να αποτρέψει καταστάσεις σαν αυτήν», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ.

“Δυστυχώς, (η περίπτωση της Ιταλίας) έδειξε ότι όλοι μας θα πληγούμε εμμέσως όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σε κάποια από τις χώρες μας”, συνέχισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Η καγκελάριος από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. “Στην Ιταλία, περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Θέλω να επικοινωνήσω με τη νέα κυβέρνηση απροκατάληπτα”, τόνισε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/leykos-kapnos-stin-italia-dinoyn-ta-cheria-i-legka-kai-ta-pente-asteria/#ixzz5H6hqX9cf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου