Παρασκευή, Μαΐου 25, 2018

Το κτίριο που χορεύει -Το εμβληματικό δίδυμο της Πράγας πάντα γοητεύει [εικόνες]




Κατά μήκος της όχθης του ποταμού Μολδάβα που διασχίζει την Πράγα, ανάμεσα σε μπαρόκ, γοτθικά και αρτ νουβώ κτίρια, στέκεται το Κτίριο που Χορεύει, γνωστό και ως Φρεντ και Τζίντζερ.

Χτίστηκε από τον αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Γκερί που αρχικά ..
ονόμασε το κτίριο Φρεντ και Τζίντζερ, από τους διάσημους χορευτές Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς, αφού το κτίριο θυμίζει το διάσημο ζευγάρι των αμερικανών χορευτών.



Τη γυναίκα συμβολίζει ο γυάλινος πύργος ενώ τον άντρα αναπαριστά ο πύργος από σκυρόδεμα. Στην κορυφή του βρίσκεται μεταλλική κατασκευή με σχήμα φωλιάς γνωστή ως Μέδουσα. Ο γυάλινος πύργος λεπταίνει στο μέσον του, ώστε να μοιάζει με μέση γυναίκας.



Στη θέση του κτιρίου αρχικά βρισκόταν μια νεο-αναγεννησιακή οικία που είχε χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδισμών της Πράγας το 1945. Ο χώρος καθαρίστηκε το 1960.



Ο Βάτσλαβ Χάβελ ήταν συνιδιοκτήτης του διπλανού κτιρίου, όπου ζούσε μέχρι τη δεκαετία του 1990. Οταν ο Χάβελ έγινε πρόεδρος της Τσεχίας, μετά την βελούδινη επανάσταση του 1989 επέμενε να χτιστεί το οικόπεδο. Ο τσέχος αρχιτέκτονας Vlado Milunić που συμμετείχε στο έργο έχει δηλώσει ότι «έπρεπε αυτό το κτίριο να αντανακλά το πλαίσιο της τσεχοσλοβάκικης κοινωνίας της εποχής, της ρήξης με το ολοκληρωτικό παρελθόν και της εξέλιξής της προς ριζικές αλλαγές. Η πρώτη μου ιδέα ήταν να χτίσω ένα κτίριο που θα αποτελείται από δύο μέρη σε κατάσταση διαλόγου, σαν κάτι στατικό απέναντι σε κάτι δυναμικό».



Το οικόπεδο, ωστόσο, αγοράστηκε το 1992 από την ολλανδική ασφαλιστική ING, η οποία ήθελε να χτίσει στο σημείο γραφεία για να εγκατασταθεί στην αγορά της ανατολικής Ευρώπης που μόλις άνοιγε. Κράτησε τον τσέχο Vlado Milunić με τον όρο να αναμειχθεί και ένας αρχιτέκτονας διεθνούς φήμης. Μετά από πολλές περιπέτειες επελέγη ο αμερικανός Frank Gehry.



Ο όμιλος ING, ο οποίος επιθυμούσε να δημιουργήσει στην Πράγα ένα εμβληματικό κτίριο, έδωσε στους δύο αρχιτέκτονες ένα απεριόριστο κεφάλαιο για να χτίσουν.
Το εννιαόροφο κτίριο που χορεύει στεγάζει κυρίως γραφεία και στην κορυφή του βρίσκεται πολυτελές εστιατόριο.




Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου