Τρίτη, Μαΐου 22, 2018

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν στην πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν»





«Η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν δεν επηρεάζει την ταυτότητα των Σκοπιανών, αλλά αντιθέτως την ενισχύει», τόνισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός
Σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί, είπε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
«Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη τη -για πρώτη φορά- αποδοχή από την ηγεσία της ΠΓΔΜ του erga omnes»
«Βέλτιστη λύση στο Σκοπιανό ένα όνομα από τη λίστα Νίμιτς», τονίζει ο Τζανακόπουλος...

Αμετακίνητοι στην πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» εμφανίζονται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, ζητώντας από την Αθήνα να τη βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ, απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, δηλώνοντας πως: «η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν δεν επηρεάζει την ταυτότητα των Σκοπιανών, αλλά αντιθέτως την ενισχύει. Η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας… Αντίθετα, την ενισχύει, διατηρώντας την αξιοπρέπειά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ προσέθεσε ότι με την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» η ελληνική πλευρά παίρνει ένα νέο όνομα, ένα χρονικό σημείο αναφοράς και συνταγματικές αλλαγές.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση αθωωτικής απόφασης, για την κατηγορία της “δωροδοκίας”, για την οποία είχε καθίσει στο εδώλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε νέες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι 1TV, υποστήριξε σθεναρά την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν», ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί.

«Αν υποστηρίζεις την ΠΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του Ίλιντεν”», δήλωσε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας».

Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη αφήνει να διαρρεύσει ότι το όνομα που παραπέμπει στην εξέγερση του Iλιντεν δεν θα συζητηθεί άλλο και η διαπραγμάτευση ή θα επιστρέψει στα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ή θα συζητηθεί κάποια νέα πρόταση.

«Βέλτιστη λύση στο Σκοπιανό ένα όνομα από τη λίστα Νίμιτς», τονίζει ο Τζανακόπουλος

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη τη -για πρώτη φορά- αποδοχή από την ηγεσία της ΠΓΔΜ του erga omnes, ωστόσο σε ό,τι αφορά την ονοματολογία, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επέκρινε την αντιπολίτευση ότι δεν λειτουργεί εποικοδομητικά και ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε ότι «ψάχνει να βρει λόγους για μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm” ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, αλλά σημείωσε: «Έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε για να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία».




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/epimenei-o-zaef-stin-protasi-gia-makedonia-toy-ilinten/#ixzz5GAFX40m1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου