Πέμπτη, Μαΐου 24, 2018

Ταυτοποιήθηκε ο πατέρας που επιτέθηκε στον Μπουτάρη κρατώντας το παιδί του στην αγκαλιά





Ταυτοποιήθηκε το τέταρτο κατά σειρά άτομο
Ο λόγος για πατέρα, 41 ετών, που επιτέθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης έχοντας την κορούλα του στην αγκαλιά του
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και εξύβριση
Καταδικάστηκαν οι τρεις συλληφθέντες – Τι είπαν στην απολογία τους....

Ταυτοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ο άνδρας που φέρεται να έβρισε και να έφτυσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, την ώρα που κρατούσε στα χέρια του το ανήλικο παιδί του, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το περασμένο Σάββατο, στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι 41 ετών και είναι το τέταρτο κατά σειρά άτομο που ενεπλάκη στα επεισόδια. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και εξύβριση.

Την ίδια ώρα, πέντε έως οκτώ άτομα που μετείχαν στην επίθεση κατά του κ. Μπουτάρη προσπαθεί να ταυτοποιήσει η υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας.

Καταδικάστηκαν οι τρεις συλληφθέντες

Στο μεταξύ, με ποινές 14 και 21 μηνών καταδίκασε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση, τους τρεις κατηγορούμενους που είχαν συλληφθεί.

Συγκεκριμένα, η ποινή των 14 μηνών επιβλήθηκε στον έναν από τους δύο 20χρονους σπουδαστές και στον 36χρονο ομογενή, ενώ αυτή των 21 μηνών στον δεύτερο 20χρονο. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους, απορρίπτοντας ακόμη και την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας, την οποία εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας για τους δύο σπουδαστές.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ποινή ανεστάλη επί 3ετία για τους δύο 20χρονους και μετά την έφεση που άσκησαν αφέθηκαν ελεύθεροι. Αντίθετα, για τον 36χρονο, που αναμένεται να δικαστεί αύριο, Πέμπτη και για τη διάρρηξη του κρεοπωλείουπου φέρεται να διέπραξε λίγες ώρες μετά τα γεγονότα του Λευκού Πύργου, αποφασίστηκε η ποινή να μετατραπεί προς 5 ευρώ ημερησίως, καθώς, λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής. Αυτό σημαίνει, ότι ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος εφόσον καταβάλει το χρηματικό ποσό που αναλογεί στην εις βάρος του επιβληθείσα ποινή.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς (για τις ζημιές στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Μπουτάρη), ενώ ο 20χρονος, που τιμωρήθηκε με τη μεγαλύτερη ποινή, αντιμετώπιζε, επιπλέον, το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Αξιολογώντας το αποδεικτικά μέσα και τις μαρτυρικές καταθέσεις, το δικαστήριο έκρινε όλους ένοχους για διατάραξη κοινής ειρήνης και, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για απλή φθορά. Επιπροσθέτως, ο κατηγορούμενος για την επικίνδυνη σωματική βλάβη, κρίθηκε ένοχος και γι’ αυτήν την πράξη. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να διερευνηθεί εάν θα πρέπει να διωχθούν και οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι (και οποιοσδήποτε άλλος προκύψει) για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο προεδρεύων του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης δέχθηκε ότι επρόκειτο για “οργανωμένη επίθεση σε βάρος του δημάρχου“, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως που ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων. Η ίδια, στην εισήγησή της, μίλησε ότι το πλήθος “υποκινήθηκε από σχετικό σύνθημα που δόθηκε”.

Τη διαδικασία παρακολούθησε μέχρι το τέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που παρίστατο ως πολιτικώς ενάγων και στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι υπήρξε “ξεκάθαρα ενορχηστρωτής” του επεισοδίου, περιγράφοντας τη συμμετοχή καθενός εκ των καταδικασθέντων στην εναντίον του επίθεση. Αποχωρώντας από το δικαστήριο, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Προκλητική απολογία για τον ξυλοδαρμό Μπουτάρη – «Δεν γνώριζα ποιον χτυπούσα»

Μετανιωμένοι εμφανίστηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη ζητώντας συγγνώμη για τις πράξεις τους.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο 20χρονοι σπουδαστές κι ένας 36χρονος είπαν ότι έχουν μετανιώσει, ενώ κατά την απολογία τους τόνισαν ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος και ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 36χρονος, ομογενής από τη Γεωργία, ανέφερε ότι δεν γνώριζε καν ποιον χτυπούσε.

Ο πρώτος εκ των δύο 20χρονων είπε ότι έκανε λάθος και μίλησε για απρεπή συμπεριφορά. «Είμαι Πόντιος και κατέβηκα να τιμήσω τη μνήμη των Ποντίων. Είδα κόσμο να αποδοκιμάζει ένα πρόσωπο και πλησίασα να δω ποιο ήταν αυτό. Παρασύρθηκα από ανοησία και λόγω της μετεφηβικής μου ηλικίας» απολογήθηκε και ομολόγησε τις ενέργειές του.

Επιβεβαίωσε, δε, ότι είναι γνωστής πολεμικών τεχνών και ζήτησε συγγνώμη από το δήμαρχο προσωπικά και τον πατέρα του, που κατέθεσε προηγουμένως στο δικαστήριο. Ο πατέρας του νεαρού, ο οποίος είναι ιερέας, ανέφερε κατά την κατάθεσή του ότι ο γιος του έκανε λάθος.

Από την πλευρά του, ο 36χρονος απολογήθηκε ότι δεν γνώριζε το πρόσωπο εναντίον του οποίου επετίθετο το πλήθος. «Δεν γνώριζα ποιος ήταν. Έκανα μεγάλο λάθος και ζήτω συγγνώμη. Παρασύρθηκα από το πλήθος. Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει (ο δήμαρχος) τους γκέι να κάνουν παρέλαση» είπε και κατέθεσε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.



Ο τρίτος κατηγορούμενος επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του, για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, προσθέτοντας ότι παρασύρθηκε από το πλήθος, ενώ ομολόγησε ότι χτύπησε το τζάμι με τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του δημάρχου.

«Φοβήθηκα», είπε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Προηγουμένως, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, περιέγραψε καρέ καρέ τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου. «Ξαφνικά, εκεί που καθόμαστε, γίνεται ένα ντου, σαν να δόθηκε σύνθημα από κάπου, κι άρχισαν να μας κυκλώνουν. Σε κλάσματα δευτερολέπτων κατευθυνθήκαμε προς το Βασιλικό Θέατρο για να φύγουμε. Όταν έπεσε κάτω ο δήμαρχος και συνέχισαν να τον χτυπούν, εκεί φοβήθηκα», σημείωσε η κ. Γούλα.

Από το βήμα του μάρτυρα κατέθεσε επίσης ο φρουρός του δημάρχου. Ήταν «σαν να δόθηκε ένα έναυσμα να μας περικυκλώσουν κι άρχισαν να τον ρίχνουν κλωτσιές στα πόδια» κατέθεσε και περιέγραψε τη συμμετοχή καθενός εκ των κατηγορουμένων στην επίθεση.



Η διαδικασία διεκόπη και θα επαναληφθεί με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, πριν εκδοθεί η απόφαση.

Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο δικαστήριο

Για οργανωμένη επίθεση έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης. Μίλησε για τη στιγμή της επίθεσης, τα όσα άκουσε, τα χτυπήματα και για τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το seleo.gr, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στο δικαστήριο υποστήριξε ότι υπήρχε «ενορχηστρωτής» που έδινε σύνθημα για το που και πότε θα τον χτυπήσουν. «Δεν παρασύρθηκαν. Ήταν οργανωμένο. Υπήρχε ενορχηστρωτής, ο οποίος έδινε το σύνθημα και χτυπούσε παλαμάκια να μαζευτούν γύρω μου».



«Καθώς έφευγα, έφαγα κλοτσιές, δεν ξέρω από πού και κάτι μπουκάλια. Είδα τον κατηγορούμενο να με κλοτσάει στο στομάχι. Πόνεσα. Ήταν η μεγαλύτερη κλοτσιά που έφαγα, μου είπε φίλος. Τον είδα που βγήκε μέσα από τον κόσμο να με χτυπήσει. Έπεσα κάτω και προσπάθησε να με χτυπήσει. Ο 3ος (ο μικρότερος) αυτός που μου έριξε κλωτσιές, ήταν παντού. Αυτός που έριξε μια από τις κλωτσιές όταν ήμουν κάτω», συνέχισε ο κ. Μπουτάρης.

Πήραν τηλέφωνο τον Μπουτάρη για να ζητήσουν συγγνώμη

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr τουλάχιστον δύο από τους κατηγορούμενους επικοινώνησαν μέσω των δικηγόρων τους με το γραφείο του δημάρχου ζητώντας να μιλήσουν με τον κ. Μπουτάρη. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν οπότε μετέφεραν τις προτάσεις τους, στους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δικηγόρος του 17χρονου εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι συνέβη, λέγοντας ότι ο πελάτης του είναι διατεθειμένος να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον δήμαρχο.

Ο δικηγόρος ενός άλλου εκ των κατηγορουμένων επικοινώνησε κι αυτός με το γραφείο δημάρχου και πρότεινε ο πελάτης του να πληρώσει τις ζημίες που προκάλεσε στο αυτοκίνητο του κ. Μπουτάρη.

Προκλητικός ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων

Ο ένας εκ των τριών μάλιστα ήταν προκλητικός κατά την έξοδό του από το δικαστήριο φωνάζοντας προς δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, «χαίρεστε ε; χαίρεστε». Ο Γιάννης Μπουτάρης κατά την είσοδό του προς το Δικαστικό Μέγαρο, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.


.













Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/taytopoiithike-o-pateras-poy-epitethike-ston-mpoytari-kratontas-to-paidi-toy-stin-agkalia/#ixzz5GM8Dg5vT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου