Δευτέρα, Μαΐου 28, 2018

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – Στο σφυρί βίλες, διαμερίσματα και αυτοκίνητα επωνύμων





- Η κρίση «χτύπησε» χωρίς διακρίσεις και τους επώνυμους - Σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Τα «παλάτια» που πέρασαν σε τράπεζες, οι λιμουζίνες που βγήκαν στο σφυρί - Οι ιστορίες πίσω από τις αυτοκρατορίες που έδυσαν άδοξα με πτώχευση - Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διάσημων που «βάρεσαν κανόνι»...


Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Τα τελευταία χρόνια πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που βάρεσαν κανόνι, κλονίζοντας την αγορά και αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις στον δρόμο δεκάδες εργαζόμενους.

Οι τράπεζες έβγαζαν και βγάζουν στο σφυρί σημαντικό αριθμό κατοικιών, εκτάσεων αλλά και ακριβών πολυτελών οχημάτων πάλαι ποτέ παντοδύναμων επώνυμων .

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ανήκαν σε επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς και της πολιτικής που διέθεταν κάποτε μεγάλη επιρροή αλλά η κρίση άλλαξε τα δεδομένα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί περιουσιών που συνδέονται με δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται αποτελούν μόνιμη κατάσταση τα τελευταία χρόνια.
Λάκης Γαβαλάς

Πριν από μερικές εβδομάδες το διαμέρισμα 108 τμ του επιχειρηματία στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας της οδού Πινδάρου και Τσακάλωφ στο Κολωνάκι κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα έναντι 271.000 ευρώ. Στις 30 ΜαΊου έχει προγραμματιστεί να εκποιηθεί από την Alpha Bank και το διαμέρισμα του Λάκη Γαβαλά που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στην Αγία Παρασκευή και έχει επιφάνεια 151 τ.μ. Διαθέτει εσωτερική σκάλα επικοινωνίας με δώμα, πάρκινγκ και αποθήκη, με τη συνολική τιμή πρώτης εκκίνησης, που αντιστοιχεί σε τέσσερις ιδιοκτησίες να ανέρχεται σε 387.000 ευρώ.

Οι εν λόγω ιδιοκτησίες φέρουν βάρη (προσημειώσεις υποθηκών και κατασχέσεις) των οποίων η αξία αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Κύκλοι ωστόσο του Λάκη Γαβαλά σχολίασαν στην Ημερήσια ότι οι ιδιοκτησίες αυτές δεν ανήκουν πλέον στον μόδιστρο.
Σταύρος Ψυχάρης

Η βίλα του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι υπήρξε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι υποψήφιοι πλειοδότες έδωσαν μάχη. Συνολικά υπήρξαν προσφορές από πέντε υποψηφίους, πολλοί από τους οποίους εφοπλιστές με αποτέλεσμα το τίμημα να εκτοξευθεί στα 11. 75 εκατομμύρια ευρώ, όταν ως τιμή πρώτης προσφοράς είχε προσδιοριστεί το ποσό των 4.7 εκατομμυρίων.

Το σπίτι το οποίο απέκτησε Ελβετός επιχειρηματίας, βρίσκεται στη θέση Μετόχι Αγίου Αιμιλιανού σε οικόπεδο 20.7 στρεμμάτων και διαθέτει χώρους κύριας επιφάνειας 1.610 τ.μ. Και χώρους βοηθητικής χρήσης επιφάνειας 654 τ.μ. Οπως και αθλητικές εγκαταστάσεις επιφάνειας 130 τ.μ. Αλλά και το ρετιρέ των 148 τ.μ στο Κολωνάκι που ανήκε στη σύζυγο του Σταύρου Ψυχάρη άλλαξε χέρια με την εταιρία που πλειοδότησε να προσφέρει περίπου 480.000 ευρώ.
Αλκμήνη Αγούδημου

Στις 15 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του αυτοκινήτου μάρκας Porsche 911 Carrera, – με χρονολογία πρώτης άδειας το 2007-το οποίο ανήκει στην Αλκμήνη Αγούδημου, κόρη του εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τονη Απρίλιο.

Έχει εκτιμηθεί στις 15.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στις 10.000 ευρώ. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί να εκποιηθεί ακόμη ένα αυτοκίνητο μάρκας Daimler Chrysler -με χρονολογία πρώτης άδειας το 2000 – του οποίου η κυριότητα ανήκει κατά 50% εξ αδιαιρέτου στην Αλκήνη Αγούδημου. Έχει εκτιμηθεί στα 1500 ευρώ και εκπλειστηριάζεται προς 1000.

Νωρίτερα αναμένεται να λάβει χώρα η εκποίηση τριώροφου κτιρίου με δύο υπόγεια – χώρους στάθμευσης- που βρίκσεται σε οικόπεδο 1.1 στρέμματος στη Γλυφάδα. Η τιμή πρώτης εκκίνησης ανέρχεται περίπου στα 2.2 εκατομμύρια ευρώ, με την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του κτιρίου να ανήκουν στην Αλκμήνη Αγούδημου και στην Ανθή Μαρίνα (Ροδάνθη) Αγούδημου αντίστοιχα. Τα βάρη του ακινήτου ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Βελισσάριος Καπότσι

Όσοι γνωρίζουν την αγορά ξέρουν ότι ο ιταλικής καταγωγής Βελισσάριος Καπότσι υπήρξε ένας από τους πρώην προέδρους του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου. Ο Καπότσι που είχε δύο φορές παρασημοφορηθεί για το έργο του στην ανάπτυξη των ελληνοϊταλικών σχέσεων και είχε κατακτήσει τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών.

Την περασμένη εβδομάδα διώροφη κατοικία επιφάνειας 592 τ.μ που βρίσκεται σε οικόπεδο 1,1 στρέμματος στις οδούς Δρυάδων 4 και Αυγής έχει προγραμματιστεί να εκποιηθεί από τη Eurobank, σε τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 558.000 ευρώ. Η ιδιοκτησία φέρει βάρη των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ η τράπεζα είχε αναζητήσει αγοραστές και τον Σεπτέμβριο του 2017, διαδικασία που κηρύχθηκε άγονη ελλείψει πλειοδοτών
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Στις 16 Μαΐου είχε προγραμματιστεί να εκποιηθεί το κτήμα του ιδρυτή της κατασκευαστικής εταιρίας Μηχανική, Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και της Ελένης Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου. Ωστόσο η διαδικασία ανεστάλη ύστερα από ενέργειες της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.

Το κτήμα που εκτείνεται σε οικόπεδο 55 στρεμμάτων περιλαμβάνει εκτός από την κατοικία 223 τ.μ και το κτίριο γραφείων (105 τ.μ) με όροφο 82 τ,μ τη βίλα Νούφαρο, όπου γυρίστηκε το 1945 η ελληνική ταινία «Η Βίλα με τα Νούφαρα». Στην έκταση βρίσκεται επίσης η πινακοθήκη του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και κτίριο που περιλαμβάνει την αίθουσα εκθέματος «Κιβωτός» του Κώστα Τσόκλη.

Η τιμή πρώτης εκκίνησης για την ιδιοκτησία που φέρει βάρη ύψους 28,2 εκατομμυρίων ευρώ έχει διαμορφωθεί στα 6,8 εκατομμύρια.
Μάκης Σεριάτος


Η οικονομική κρίση κατέστησε μονόδρομο το 2011 την πτώχευση της διαφημιστικής εταιρίας Ashley & Holmes την οποία είχε ιδρύσει. Δύο χρόνια μετά συνελήφθη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ ύψους 242.000 ευρώ, με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 11 εκατομμύρια.

Πριν από περίπου 10 μήνες οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό η βίλα του γνωστού διαφημιστή στον Πάνορμο Μυκόνου με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 210.000 ευρώ. Για τις 13 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η εκποίηση κατοικίας με επιφάνεια 186 τ.μ που φέρει επένδυση πέτρας και βρίσκεται σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στην Αγόριανη Φωκίδας.

Ως τιμή πρώτης εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 89.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην εμπορική αξια του ακινήτου που φέρει βάρη ύψους 320.000 ευρώ.
Χαράλαμπος Βωβός


Πολύ πριν γίνει γνωστό ότι η βίλα στο Παλαιό Ψυχικό του Ιδρυτή της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» βγαίνει σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2017, η εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων της διώροφης κατοικίας, που βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 1.1 στρέμματος.

Για το ακίνητο έλαβαν χώρα δύο διαδοχικές εκποιήσεις σε τιμή εκκίνησης ύψους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου. Η πρώτη υπήρξε άγονη ενώ τη δεύτερη φορά σύμφωνα με πληροφορίες το οίκημα άλλαξε χέρια με την ταυτότητα του πλειοδότη και ρτο ύψος του τιμήματος να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.

Με πληροφορίες από Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου