Δευτέρα, Μαΐου 21, 2018

Σε υπουργικά χέρια ξανά η λύση για το Σκοπιανό – Μπαράζ επαφών Κοτζιά στις ΗΠΑ




Αυτή την εβδομάδα ανοίγει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών
Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Κοτζιά – Πομπέο
Επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς
Κίνηση ματ Τσίπρα σε Ζάεφ: Καλωσορίζουμε το erga omnes....

Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό επιστρέφουν ξανά σε υπουργικά χέρια, καθώς αυτή την εβδομάδα ανοίγει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Κοτζιά – Πομπέο

Με τη συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο θα αρχίσει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι είναι και αυτό του Σκοπιανού. Ο ΥΠΕΞ αναμένεται να τονίσει τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στο ονοματολογικό, με προαπαιτούμενο το erga omnes, καθώς και την αλλαγή του συντάγματος στη γείτονα χώρα.

Νέος γύρος επαφών Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς

Παράλληλα, την Τετάρτη ξεκινά νέο γύρος επαφών των ΥΠΕΞ των δύο χωρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Πέμπτη θα υπάρξει νέα τριμερής συνάντηση, με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

Επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς

Μετά την απόρριψη του ονόματος που πρότεινε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ (Μακεδονία του Ίλιντεν) στα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στρέφεται πλέον η ελληνική πλευρά.

Τα ονόματα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν το όνομα, καθώς θεώρησαν ότι εμπεριέχει αλυτρωτικά στοιχεία.

Κίνηση ματ Τσίπρα σε Ζάεφ: Καλωσορίζουμε το erga omnes

Τέλος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε η ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο.

Να συνεχίσουν από κοινού να εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κάλεσε η Αθήνα τα Σκόπια.

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/se-ypoyrgika-cheria-xana-i-lysi-gia-to-skopiano-mparaz-epafon-kotzia-stis-ipa/#ixzz5G7KetOHb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου