Σάββατο, Μαΐου 26, 2018

Στρατηγικές υποχωρήσεις από την Αθήνα για να πειστεί το Βερολίνο για ελάφρυνση χρέους




Ενώπιον της κρίσης που αυτή τη φορά εξάγεται από την Ιταλία, η λύση για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα επικροτήσει το ΔΝΤ παραμένοντας στο πρόγραμμα και έτσι θα αποκλειστεί η ανάγκη όποιας άλλης στήριξης....


Προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη η κυβέρνηση αποδέχθηκε ως αντάλλαγμα και τη μεταμνημονιακή εποπτεία που θα γίνεται από τους θεσμούς ανά τρίμηνο ενώ είναι έτοιμη να αποδεχθεί και τους όποιους όρους (conditionality) ελάφρυνσης του χρέους αποφασίσουν να θέσουν οι Γερμανοί.

Π.χ. οι Ευρωπαίοι μπορεί να αποφασίσουν ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέφονται με ετήσιες δόσεις στην Ελλάδα ανάλογα την πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των ήδη δοθέντων δανείων στα 15 χρόνια. Κατά τη γερμανική άποψη μία παράταση έως τρία χρόνια θα ήταν αρκετά. Επίσης τάχθηκε κατά της απαίτησης του ΔΝΤ να συνδεθούν αυτομάτως οι διευκολύνσεις για το χρέος με τους μελλοντικούς δείκτες ανάπτυξης. Τη σχετική πρόταση είχε υποβάλει η Γαλλία από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αυτή η στάση δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι εταίροι δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Στη βάση το Eurogroup έδωσε «εντολή» στους θεσμούς να καταρτίσουν επικαιροποιημένο DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Επί της ουσίας θα καταρτιστούν πολλά DSA με όλα τα σενάρια και τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προκειμένου στη συνέχεια οι υπουργοί να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για την Ελλάδα.

Ενδιάμεσα οι διαβουλεύσεις ΔΝΤ και Γερμανίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ενταθούν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 του Καναδά από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.

cnn





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου