Παρασκευή, Μαΐου 25, 2018

Politico: Μόνο κατ' όνομα η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια




Για την Ελλάδα, η έξοδος από τα μνημόνια είναι η ευκαιρία της να απελευθερωθεί από τα δεσμά της λιτότητας. Οι δανειστές, ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη και θα κάνουν ο,τι μπορούν για να μείνουν οι χειροπέδες στη θέση τους, σημειώνει σε δημοσίευμα του το Poltiico...

Ένω όλοι συμφωνούν με την έξοδο της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων, δεν πρόκειται να δοθεί πλήρης ελευθερία στην Ελλάδα, όπως δόθηκε σε άλλες χώρες που πέρασαν από μνημόνια βοήθειας.

Σε δήλωσή του, κυβερνητικός αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείώνει: Η Ελλάδα μας χρωστά περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, επομένως δεν μπορουμε να αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει στη χώρα και φέρνει ως παράδειγμα:

«Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. (Οι Έλληνες) μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους».

Έτσι, ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης».

Κι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους που ανέρχεται σε 230 δισ. «Το λουρί θα είναι κοντό», λέει άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Έχουν μεγάλο χρέος να αποπληρώσουν».

Επιπλέον, στο άρθρο σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη για τα επόμενα δύο χρόνια να λαμβάνει φορολογικά μέτρα και να επιβάλει περικοπή συντάξεων. Επίσης έχει συμφωνησει σε ετήσιο πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντα χρόναια και σε 2% έως το 2060. Στο σημείο αυτό, ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι στα ευρωπαϊκά επιτελεία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.

Στην κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκεται, επιπλέον το άρθρο, σχετικά με το αν η έξοδος θα είναι «καθαρή ή βρόμικη», σημειώνοντας μάλιστα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβένρηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ένα ακόμα ψέμα και πως τα μέτρα επιπλέον λιτόητας στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση θα κοστίσουν στη χώρα επιπλέον 5 δισ.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση», επικαλούμενο κυρίως τη στάση Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας, που είναι πολύ πιο σκληρή σε σύγκριση με την αντίστοιχη Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά και του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Σε μια προσπάθεια, να γίνει το χρεός της χώρας βιώσιμο, χώρες όπως Ιταλία και Γαλλία, έχουν προτείνει αυτόματη ελάφρυνση αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας της, σε αντίθεση με τις «σκληρές» χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες», λέει τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις τους».

Πηγή: economy365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου