Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Τον Ιούνιο του 2019 η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και ΠΓΔΜ






Μετά τις αντιρρήσεις που προέβαλαν Γαλλία, Δανία και Ολλανδία, προκειμένου να μην δοθεί «πράσινο φως» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία «να ανοίξει ο δρόμος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» για Τίρανα και Σκόπια, τον Ιούνιο του 2019.....


Η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ και της Αλβανίας με την ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για τη Διεύρυνση της ΕΕ υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία θέλουν να το αναβάλουν.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του, με τον πιο σαφή τρόπο, πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
«Όχι» της Αλβανίας σε εγκατάσταση καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών
Ολλανδία και Γαλλία μπλοκάρουν την έναρξη ενταξιακών συζητήσεων με την ΠΓΔΜ
«Σύννεφα» για την ένταξη Αλβανίας και ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.


Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα επιτρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι του 2019. «Είναι σημαντικό για εμάς, αυτό να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα» επισήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο λαϊκισμός, τον οποίο φοβούνται κάποιες χώρες, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Όπως πρόσθεσε, αντιλαμβάνεται την προτεραιότητα που δίνουν κάποιες χώρες στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά, όπως είπε, η εμβάθυνση μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «decoupling», δηλαδή του διαχωρισμού της υποψηφιότητας της πΓΔΜ από αυτήν της Αλβανίας, θα δημιουργούσε ανταγωνισμούς και εντάσεις στην περιοχή και δεν θα συνέβαλε στη σταθεροποίησή της. Γι′ αυτόν τον λόγο, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι προτιμότερο να πορευτούν μαζί με τις υποψηφιότητές τους στην ΕΕ.

Τα συμπεράσματα

Να «ανταποκριθεί θετικά» στην πρόοδο που έχουν σημειώσει η Αλβανία και η ΠΓΔΜ αναφορικά με την ένταξή τους στην ΕΕ αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της συζήτησης για τη διεύρυνση. Ειδικότερα, και για τις δύο χώρες σημειώνεται ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να προσδιορίσει το «μονοπάτι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης τον Ιούνιο του 2019».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο εκφράζει στα συμπεράσματα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».

Ένα «τεράστιο βήμα» χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης. «Η σημερινή απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και δείχνει ότι πραγματοποιούμε τις υποσχέσεις μας» δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν δύσκολη και χρειάστηκε πάνω από δέκα ώρες συζήτησης. Όπως είπε, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στις μεταρρυθμίσεις. «Σήμερα έγινε η αρχή, θα ακολουθήσει η διαδικασία» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις συνεχίζουν να σχετίζονται με το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά για την Αλβανία.

Ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στη βάση μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης» χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Ε. Ζαχαρίεβα ανέφερε ότι παρ' όλο που το Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και «βασικός εταίρος» σε πολλούς τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου