Τρίτη, Ιουνίου 19, 2018

Στο σφυρί «εξαιρετικό» χειρόγραφο του Μότσαρτ! Περιμένουν να «πιάσει» μισό εκατομμύριο ευρώ!




Η πρώτη εκδοχή ενός γνωστού σκοπού από τον "Γάμο του Φίγκαρο" του Μότσαρτ, που είχε εκτιμηθεί έως 500.000 ευρώ, και μια σερενάτα που ο μουσικός συνέθεσε σε νεαρή ηλικία θα βγουν στο σφυρί στις 20 Ιουνίου στο Παρίσι....


Τα εν λόγω μουσικά χειρόγραφα του Μότσαρτ περιλαμβάνονται στα χιλιάδες κομμάτια που κατασχέθηκαν στα γραφεία της γαλλικής εταιρίας Aristophil, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο τεράστιας οικονομικής απάτης σε βάρος μικροεπενδυτών.
Χειρόγραφο του Μότσαρτ αξίας… 500.000 ευρώ!

Ένα χειρόγραφο που εκτιμάται μεταξύ 400.000 και 500.000 ευρώ, χαρακτηρίζεται «εξαιρετικό» και δείχνει την πρώτη εκδοχή μιας σκηνής της τελευταίας πράξης του «Le nozze di Figaro» (1786), θα βγει στο σφυρί μεθαύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Ader Nordmann.

Με τίτλο «Scena con Rondo», «αυτές οι τέσσερις σελίδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί αποκαλύπτουν τον Μότσαρτ επί τω έργω, σε ώρα περισυλλογής, να μελετά μια εκδοχή για μια σκηνή της τελευταίας πράξης της όπεράς του», εξηγεί ο ειδικός Τιερί Μποντέν.

Ο Μότσαρτ είχε εμπνευστεί αυτή τη σκηνή με τη Σουζάνα, τη μνηστή του Φίγκαρο, ως μια απαγγελία με μουσική υπόκρουση, που ακολουθείται από ένα ροντό (μουσική φόρμα που βασίζεται στην εναλλαγή ενός ρεφρέν). «Τελικά απορρίπτει αυτή την ιδέα και την αντικαθιστά με την πασίγνωστη σύνθεση ‘Deh vieni non tardar'», εξηγεί ο Μποντέν.

Το δεύτερο χειρόγραφο είναι ένα μέρος από μια σερενάτα που συνέθεσε ο Μότσαρτ στη Βιένη τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1773, «πιθανόν κατά παραγγελία του καγκελαρίου της περιοχής του Σάλτσμπουργκ, φίλου της οικογένειας Μότσαρτ, για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης των σπουδών του γιου του», διευκρινίζει ο Μποντέν.

Σε ηλικία 17 ετών ο Μότσαρτ συνέθεσε την «εξαιρετικής ορχηστρικής δομής» παρτιτούρα, που εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Aguttes.
Στην μέση του… σκανδάλου

Η εταιρία Aristophil που ιδρύθηκε το 2003 είχε προτείνει σε 18.000 ενδιαφερόμενους να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε πολύτιμα χειρόγραφα, για τα οποία όπως αποδείχτηκε οι επενδυτές πλήρωσαν πολύ περισσότερα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Μια οικονομική απάτη κατά την οποία υπεξαιρέθηκαν 850 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές, πολλοί από τους οποίους έχασαν όλες τις οικονομίες τους και περιμένουν εδώ και δύο χρόνια την πώληση της συλλογής. Τα έργα, ανάμεσά τους χειρόγραφα του στρατηγού ντε Γκολ ή ένα πρόχειρο του «Μικρού πρίγκιπα», άρχισαν να πωλούνται τον Δεκέμβριο του 2017.

Από τον Μάιο, ο παρισινοί οίκοι δημοπρασιών Artcurial, Drouot Estimations και Ader-Nordmann μετέχουν στην πώληση των κατασχεθέντων, την οποία έχει αναλάβει ο οίκος Aguttes.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου