Σάββατο, Ιουνίου 23, 2018

Παντιέρα το Σκοπιανό για τη Ν.Δ. - Το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις




Να κάνει ταμείο και να μετρήσει τα κέρδη της, τόσο από τη σκληρή σύγκρουση που προκάλεσε με την πρόταση δυσπιστίας επί της κυβέρνησης όσο και από τη στάση που κράτησε – και κρατά – απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες, βρίσκει η επόμενη ημέρα τη Ν.Δ. Το «γαλάζιο» στρατόπεδο ρίχνει όλα τα όπλα του προκειμένου να καλλιεργήσει ...στην κοινή γνώμη, καθώς θεωρεί ότι η υπόθεση «κάλπες» είναι θέμα λίγων μηνών, τη θέση ότι η κυβέρνηση, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, έχουν προχωρήσει σε εθνικές υποχωρήσεις.

Η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να κρατήσει όσο το δυνατόν ψηλότερα στην ατζέντα της επικαιρότητας τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα Γιενς Πλέτνερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε στον Γερμανό πρέσβη ότι θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ με τα Σκόπια. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε στον Γερμανό αξιωματούχο την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επικυρώσει τη συμφωνία αυτή, όταν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή.

Στο ίδιο τέμπο η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αποδέχτηκε ό,τι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έως τώρα δεχθεί από τότε που προέκυψε το ζήτημα. Δηλαδή, Μακεδονικό Έθνος και Μακεδονική γλώσσα. Η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος». Ερωτώμενη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αν την ίδια στάση κρατήσει ως προς τη συμφωνία η Ν.Δ. αν είναι αυτή στην κυβέρνηση, επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Εμείς θα κάνουμε, την επόμενη ημέρα, το καλύτερο δυνατό για τη χώρα».

Απαντώντας σε ερώτημα για το δημοσίευμα της γερμανικής «FAZ», ρεπορτάζ που πυροδότησε νέο κύκλο σύγκρουσης με το Μαξίμου, η Σπυράκη τόνισε ότι ο Μητσοτάκης «λέει στο εσωτερικό ό,τι ακριβώς λέει και στο εξωτερικό. Λέει στο εξωτερικό ό,τι ακριβώς λέει και στο εσωτερικό. Και η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής και ξεκάθαρη» και κάλεσε τον δημοσιογράφο της «FAZ» να ελέγξει τις πηγές του.

Τα τετελεσμένα
Παρ’ όλο που σήμερα η Ν.Δ. δηλώνει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, τις προηγούμενες ημέρες, αυτές που ακολούθησαν δηλαδή το πολεμικό κλίμα της τριήμερης διαδικασίας επί της πρότασης δυσπιστίας, η Πειραιώς κατήγγειλε «μια συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν». Αρμόδιες πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν πως η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ παράγει έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξουν. Με άλλα λόγια, η Πειραιώς κάνει λόγο για μια συμφωνία που είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί και που τη φέρνει μπροστά στο αναπόφευκτο: αν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή με κυβέρνηση Ν.Δ. τότε θα την ψηφίσει, προκειμένου να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε «περίγελο» στη διεθνή κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. θεωρεί ότι η τακτική της ακραίας πόλωσης που επέλεξε καθώς και η απόφαση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εκτός από πολιτικά συμπαγής και χωρίς δεύτερες ή τρίτες φωνές, της έδωσε πόντους και στις δημοσκοπήσεις. Πηγές της Πειραιώς αναφέρονταν στη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», η οποία αναδείκνυε πως επτά στους δέκα πολίτες απορρίπτουν τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες ενώ το ίδιο κάνουν και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η Ν.Δ. εμφανίζεται να «ανοίγει» τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά που φτάνει στις 14,4 μονάδες, όταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στις 10,3 μονάδες. Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια έρευνα λαμβάνει πλέον μονοψήφια ποσοστά σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ την ίδια ώρα δικαιώνεται απολύτως η στάση του Μητσοτάκη, που αυξάνει κατά 8 μονάδες την καταλληλότητά του ως πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης στη Μακεδονία
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Μητσοτάκης, την ώρα που οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο ζενίθ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ανεβαίνει σήμερα Πέμπτη στο Κιλκίς για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 105ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο «Export Summit VΙ» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Την ίδια στιγμή δεν μπορεί παρά να καταγραφεί και η εικόνα πολιτικής αποσύνθεσης των ΑΝΕΛΛ, κυρίως στη Μακεδονία. Από πολλούς, μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι το «γαλάζιο» στρατόπεδο θα «πρεσσάρει» ασφυκτικά το επόμενο διάστημα το κόμμα του Πάνου Καμμένου, με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς να αναφέρουν πως αποτελεί θέμα χρόνου η αυτοδιάλυση των ΑΝΕΛΛ.
Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, η Ν.Δ. ανέφερε ότι «η δήλωσή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να επικυρωθεί από 180 βουλευτές, αλλά ότι εκείνος θα την καταψηφίσει, θα μείνει στην ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού. Η Ν.Δ. εξυπακούεται ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία, όποια πλειοψηφία κι αν επιλέξουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος».

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται πάντως τα στελέχη της Ν.Δ. ενόψει των επόμενων αναμετρήσεων με την κυβέρνηση. Αρχή με την κρίσιμη σημερινή σύνοδος του Eurogroup, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ζήτημα του χρέους, ενώ ιδιαίτερα θερμή, εν μέσω θέρους, αναμένεται η κοινοβουλευτική μάχη για τον «Κλεισθένη» και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Σχετικά με το Eurogroup, η Σπυράκη υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. εργάζεται για την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος, υπενθυμίζοντας όλες τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα ο Μητσοτάκης στις οποίες δημόσια δήλωσε ότι απαιτείται μια γενναία ρύθμιση για το χρέος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το 4ο μνημόνιο δεν είναι εδώ. Με ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και με πολύ βαριά μέτρα» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου