Κυριακή, Ιουνίου 24, 2018

Λιαργκόβας: Πέσαμε στην παγίδα Σόιμπλε με τα πρωτογενή πλεονάσματα



«Η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να πετύχει υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό ήταν λάθος» επισήμανε, o οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει 2 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, και συγκεντρώσαμε περίπου 7 δισ. αυτό ήταν η παγίδα… Πέσαμε στην παγίδα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δώσαμε ένα χαρτί στους Γερμανούς, στον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε άλλαξε στάση και προσανατολίστηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι «αφού τα καταφέρνετε συνεχίστε με αυτό το ρυθμό» άρα με τη λιτότητα» τόνισε ο κ. Λιαργκόβας.

Το Eurogroup δεν έφερε ριζική λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα υπάρξει λιτότητα με συνεχή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 σχολίασε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε, ρυθμίστηκε. Κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι να πάει λίγο πιο κάτω και βλέπουμε… Πρόκειται για νίκη των Γερμανών».

«Εφόσον υπάρχει η υπερφορολόγηση, η λιτότητα είναι εκφρασμένη έως το 2022, αλλά επεκτείνεται έως το 2060» τόνισε. Θα δοθούν από το περίσσευμα και κάποια αντίμετρα – υπό προϋποθέσεις, αλλά τα περιθώρια είναι μικρά διευκρίνισε παράλληλα ο κ. Λιαργκόβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου