Σάββατο, Ιουνίου 23, 2018

Το ΚΙΝΑΛΛ σε… παγωμένο ποτάμι - Η συμφωνία για το Σκοπιανό χαλάει το γάμο





Λέγεται ότι χρειάζεται δυο για να χορέψουν τανγκό. Λέγεται επίσης ότι απαιτείται καλός συγχρονισμός στο ζευγάρι για ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Στην πολιτική συνηθίζεται ο χορός να γίνεται επάνω σε λεπτό πάγο, και όσο πιο άγαρμπες οι κινήσεις τόσο υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει η επιφάνεια....

Το ΚΙΝΑΛΛ, το τελευταίο διάστημα, αποτελεί ένα έξοχο πολιτικό παράδειγμα για τις κινήσεις που έχουν ραγίσει τον πάγο: η επιλογή τηςΦώφης Γεννηματά να δώσει το πρόσταγμα για το Σκοπιανό παρά τις αντιρρήσεις των εταίρων του ΚΙΝΑΛΛ, και ιδίως του Σταύρου Θεοδωράκη, έδειξε ότι στον φορέα της κεντροαριστεράς μάλλον τα βήματα δεν αποφασίζονται από κοινού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στο πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛΛ εκτός από τη Φώφη Γεννηματά οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου,Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχουν εκφραστεί με θετικό πρόσημο για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια, για ακόμη μια φορά, τις αντίρροπες δυνάμεις του ΚΙΝΑΛΛ, με πολλούς να προεξοφλούν, πλέον, το διαζύγιο από την πλευρά του επικεφαλής του Ποταμιού. Οι γκρίνιες για τη μιας γυναικός αρχή δεν είναι νέες, αλλά το Σκοπιανό αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για τη μεγαλύτερη παραφωνία μέχρι σήμερα. Εν τέλει, το Ποτάμι θα μείνει ή θα αποχωρήσει από τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς; Οι συζητήσεις και οι συσκέψεις εντός του Ποταμιού, μετά την κοινοβουλευτική μάχη, έχουν κορυφωθεί, με κύριο ζητούμενο την από εδώ και πέρα… ροή του Ποταμιού.

Γκρίνιες για… διαζύγιο

Οι φωνές δυσαρέσκειας, οι ψύχραιμες φωνές υπέρ της παραμονής στο εγχείρημα αλλά και όσοι σηκώνουν παντιέρα για αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛΛ «απλώθηκαν» και καταγράφηκαν στις αρχές της εβδομάδας, στη μεγάλη σύσκεψη στελεχών του Ποταμιού που συγκάλεσε ο Θεοδωράκης και κράτησε περισσότερο από δυο ώρες. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως έχουν μετατεθεί για τη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) την 1η Ιουλίου. «Κερασάκι» στις συνθήκες που διαμορφώνονται αποτέλεσε η τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με πληροφορίες, που είχαν Γεννηματά και Θεοδωράκης ενώ στη Βουλή εξελισσόταν η συζήτηση της «γαλάζιας» πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – συνομιλία η οποία δεν απέδωσε τίποτα.

«Είμαστε από τους συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα μείνουμε όμως για να σιγουρέψουμε το μέλλον μας. Θα μείνουμε μόνο αν αυτή η ένωση δυνάμεων εγγυάται τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θέλουμε. Φοβούμαι όμως ότι οι τελευταίες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται κινούνται στον αντίποδα της κοινής μας δέσμευσης – όλων μας, και της Φώφης Γεννηματά – ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus», περιέγραψε την εικόνα ο Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στο iefimerida.gr.

Ωστόσο, το ρήγμα φαίνεται ότι είναι βαθύτερο και η διαφωνία σε κορυφαίο επίπεδο εντός του ΚΙΝΑΛL επί της συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Αυτό επί της ουσίας έδειξαν τα λόγια του Σταύρου Θεοδωράκη σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, όταν σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο συντηρητικό κίνημα από αυτό που θα ήθελε ο ίδιος. «Το Ποτάμι μπήκε στο Κίνημα Αλλαγής με σκοπό να σπρώξουμε τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, που είναι παλιές και ισχυρότερες από εμάς, σε πιο νεωτεριστικές, μεταρρυθμιστικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο συντηρητικό κίνημα από αυτό που θέλαμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, δίνοντας το «στίγμα» των προθέσεών του.

Μαζί και χώρια

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το Ποτάμι τα «σπάσει» με το ΚΙΝΑΛΛ, ενώ την ίδια ώρα λέει ότι «δεν παίζει ΣΥΡΙΖΑ» και δεν υπάρχει σημείο επαφής με τη Ν.Δ.; Ο Θεοδωράκης λέει πως αν φύγει ο Καμμένος πάμε σε εκλογές. «Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τα ρεπό του κ. Καμμένου» ήταν η χαρακτηριστική φράση του. Αποκλείοντας τα σενάρια συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Ν.Δ. ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε στον ΑΝΤ1 πως «δεν υπάρχει κανένα σενάριο να είμαι εγώ, είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε αυτό τη Ν.Δ. Το Ποτάμι δεν κάνει παζάρια ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Στο κέντρο είμαστε».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι «εμείς δεν διώχνουμε κανέναν». Αυτό που τονίζουν χαρακτηριστικά είναι ότι στην κορυφή του Κινήματος Αλλαγής δεν υπάρχει διαρχία ή τριαρχία αλλά η Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι η εκλεγμένη πρόεδρος του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, σημειώνοντας με νόημα ότι «όποιος θέλει, ακολουθεί». Η εκτίμηση τους πάντως είναι ότι ο Θεοδωράκης έχει αποφασίσει να ανοίξει μόνος του την πόρτα της αποχώρησης από το ΚΙΝΑΛΛ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης στον ΣΚΑΪ, «η Φώφη Γεννηματά έχει ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες και τον κόσμο της παράταξης να τοποθετηθεί. Αυτή είναι η οποία εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής. Απέναντι και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και απέναντι και στο Πολιτικό Συμβούλιο, όργανο το οποίο η ίδια δημιούργησε αμέσως μετά την εκλογή της και έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς η αρχηγός του τοποθετείται». Ο ίδιος υποστήριξε πως προφανώς θα συνεχίσει να υφίσταται τον Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως «γνωρίζαμε από την αρχή πως έχουμε διαφορετικές αφετηρίες και υπάρχουν πολλά πολιτικά ρεύματα που εκφράζουν απόψεις. Το να έχουμε μια διαφορετική άποψη δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Θέλουμε να προχωρήσουμε όλοι όσοι είμαστε μέχρι σήμερα μαζί και πολλοί ακόμα».

Στις Βρυξέλλες που βρέθηκε αυτή την εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Σεργκέι Στάνισεφ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ παρουσίασε τις απόψεις της για τη συμφωνία με τα Σκόπια, δηλώνοντας πως «κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμησή τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου