Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2018

Αγωνία για το προσφυγικό μια «ανάσα» πριν τη Σύνοδο – Δεν αναμένει λύση το Βερολίνο, με απειλές απαντά η Ρώμη





Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά τη Σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου
«Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν τους νότιους γείτονές τους», το μήνυμα του ευρωπαίου επίτροπου Γκίντερ Έτινγκερ
Η Σύνοδος της Κυριακής θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση του δρόμου προς την ευρωπαϊκή ενότητα
«Παιχνιδάκια» της Ιταλίας με απειλές...

Οι ηγέτες τουλάχιστον 16 κρατών της ΕΕ που συναντώνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να ανασχέσουν περαιτέρω την «παράνομη μετανάστευση» προς την Ευρώπη και να περιορίσουν τις μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου, αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής απόφασης.

Στη συνάντηση, η ιδέα για την οποία πήρε μορφή κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής του Μέζεμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα. Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ’ αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ’ αυτήν είναι «απαράδεκτες».

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο.

Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά τη Σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Δεν αναμένεται «λύση» λέει ο Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή «λύση» στο ζήτημα των μεταναστών κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την ώρα που η πολιτική επιβίωση της Άγγελα Μέρκελ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτό.

«Δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας», δήλωσε μία εκπρόσωπός της, η Ουλρίκε Ντέμερ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν βαθιά διαιρεμένες στο ζήτημα αυτό.

Η εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες» στη διάρκεια της χωριστής μίνι συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή για το ζήτημα αυτό και από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου.

Αυτή η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει «μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», δήλωσε μετριάζοντας έτσι τις προσδοκίες

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, στις χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συχνότερα στην Ιταλία ή την Ελλάδα, κάτι που αρνείται η Ρώμη.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ο οποίος εδώ και τρία χρόνια διασταυρώνει το ξίφος του με την Άγκελα Μέρκελ στα θέματα των προσφύγων, έχει απειλήσει να επαναπροωθήσει στις αρχές Ιουλίου στα σύνορα όλους τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε τότε να τον παύσει, επειδή στην περίπτωση αυτή θα δρούσε αυθαίρετα, χωρίς την έγκρισή της. Αυτό θα ωθούσε σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

Η κρίση έχει ξεσπάσει επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μια εξέγερση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής μεταναστών, ιδιαίτερα της Ιταλίας η οποία απαιτεί μια καλύτερη κατανομή του επιμελητειακού και του οικονομικού βάρους.

Απειλεί η Ρώμη με μποϊκοτάζ

Η Ρώμη άφησε να πλανάται η απειλή να μποϊκοτάρει τη μίνι σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας πως τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης είναι ήδη γραμμένα και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της, πριν επιβεβαιώσει τελικά ότι θα είναι παρούσα.

«Ή υπάρχει μια πρόταση χρήσιμη σχετικά με την υπεράσπιση των συνόρων, την ασφάλεια και, προσθέτω, σχετικά με τα δικαιώματα των αληθινών προσφύγων ή ας τολμήσουμε να πούμε όχι», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Αν πάμε στη σύνοδο για να δεχθούμε ένα μάθημα που έχουν ήδη προετοιμάσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, καλύτερα να κάνουμε οικονομία τα χρήματα του ταξιδιού», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαβεβαίωσε πάντως μέσω του Facebook ότι θα είναι παρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφού δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, «ανήσυχη» για την ενδεχόμενη απουσία της Ιταλίας.

Η Ιταλία επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Έτινγκερ: Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τις χώρες υποδοχής

Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν τους νότιους γείτονές τους, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ στους δημοσιογράφους δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Η Σύνοδος της Κυριακής θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση του δρόμου προς την ευρωπαϊκή ενότητα, τόνισε ο επίτροπος από τη Γερμανία.

«Πιστεύω ότι όλη η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο: τους Έλληνες, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία, προκειμένου να ελαφρύνουν το φορτίο τους και να αποζημιώσουν και να τιμήσουν μέρος του κόστους και των προσπαθειών» που καταβάλλουν, επεσήμανε ο Έτινγκερ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κύρια σημεία της απόφασης είναι:

1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

2. Με στόχο τη μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/agonia-sto-noto-gia-to-prosfygiko-mia-anasa-prin-ti-synodo-me-apeiles-apanta-i-italia/#ixzz5JA5eV0Xh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου