Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2018

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Eurogroup: Συμφωνία για την Ελλάδα με 10ετή επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ

 


Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Μετά από 9 ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκ. ευρώ και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν την έναρξη της εξόφλησης έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.


Εντός ολίγου αναμένεται η συνέντευξη Τύπου και το ανακοινωθέν του Eurogroup.


Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από τo Λουξεμβούργο τη συνέντευξη Τύπου




Τι αναφέρουν οι Financial Times

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης, γράφει η εφημερίδα Financial Times στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε περίπου στις 16:30. Ωστόσο, λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας, τα μέλη του Eurogroup σταμάτησαν τη συζήτηση για την Ελλάδα καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF. Τελικά στις 23:15 ώρα Ελλάδας ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις και περίπου 2 ώρες αργότερα επετεύχθη η συμφωνία.

Πηγή: Eurogroup: Συμφωνία για την Ελλάδα με 10ετή επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου