Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2018

Ένα ειρωνικό χαμόγελο η «απάντηση» Τραμπ στις αποδοκιμασίες για τα παιδιά μεταναστών [pics, vids]




Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να στήσει «στρατόπεδα εγκλεισμού» στα σύνορα και να χωρίζει παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους προκαλεί σάλο. Αλλά φαίνεται ότι δεν αγγίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως δεν τον αγγίζουν και οι αποδοκιμασίες στο Καπιτώλιο....



Σε μια σπάνια συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης (19.06.2018) στο Καπιτώλιο για να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο κοινοβουλευτικούς. Μια συνάντηση που είχε αποδοκιμασίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ και τον ίδιο να «απαντά» με ένα ειρωνικό χαμόγελο και ένα νεύμα.

Ίσως, αν είχε ακούσει το «άντε γαμ@@@@» που του φώναξε μια γυναίκα, να είχε αντιδράσει. Ίσως κι όχι. Το περιστατικό αυτό έγινε όταν ο Τραμπ κατευθυνόταν στο γραφείο του Πολ Ράιαν. Στο video φαίνεται η συνοδεία του και τότε ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας να λέει «κύριε πρόεδρε, άντε γαμ@@@@». Είναι άγνωστο ακομά ποια είναι.



LISTEN: As Pres Trump’s entourage entered Speaker Ryan’s office in the Capitol, someone on the other side of the Capitol rotunda yelled: “Mr. President, F—k you!!” (He entered about 15 seconds later):

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στήσει «στρατόπεδα» στα σύνορα με το Μεξικό. Εκεί, όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται, χωρίζονται από τα παιδιά τους. Τα ηχητικά ντοκουμέντα με τα κλάματα παιδιών που απομακρύνονται από τους γονείς τους προκάλεσαν σάλο και οργή. Μια οργή που δεν ακουμπά τον σκληρό Ντόναλντ Τραμπ. 

«Δεν έχετε παιδιά κ. Τραμπ;»

Συνήθως, οι συζητήσεις στο Καπιτώλιο γίνονται χαμηλόφωνα. Η συνάντηση της Τρίτης δεν ήταν μια από αυτές τις φορές. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο Καπιτώλιο. Και εκεί, με πλακάτ και φωτογραφίες παιδιών στα χέρια, τον περίμενα Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί. Που δεν δίστασαν να αποδοκιμάσουν ηχηρά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Κύριε πρόεδρε, δεν έχετε παιδιά; Έχετε παιδιά, κ. πρόεδρε! Θα σας άρεσε να σας χώριζαν από τα παιδιά σας;», φώναξε με αγανάκτηση ο Χουάν Βάργκας, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ήταν η στιγμή που ο Τραμπ έβγαινε από μια αίθουσα όπου είχε συνομιλίες με ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς.
Η «απάντηση» του προέδρου των ΗΠΑ ήταν αυτή που θα περίμεναν όλοι από εκείνον. Στράφηκε προς εκείνους που τον αποδοκίμαζαν, έκανε χαμογελαστός ένα νεύμα προς τις κάμερες κι έφυγε. Άφησε πίσω τους γυναίκες και άνδρες μέλη του Καπιτωλίου να φωνάζουν, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες παιδιών που έκλαιγαν. Και πλακάτ που έγραφαν «οι οικογένειες πρέπει να είναι μαζί». 
«Σταματήστε να χωρίζετε τα παιδιά!», φώναξε άλλος δημοκρατικός κοινοβουλευτικός, καθώς στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, πέρναγαν από μπροστά τους μαζί με τον πρόεδρο.

Η «μηδενική ανοχή»

Ο Τραμπ αποχωρούσε έπειτα από μια συνάντηση διάρκειας περίπου 45 λεπτών με στελέχη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης, η οποία εκκρεμεί ακόμη.
Η πρακτική διαχωρισμού των οικογενειών παράτυπων μεταναστών προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις. Αλλά οι Ρεπουπλικάνοι φαίνονται αποφασισμένοι θα κρατήσουν τη… γραμμή Τραμπ. Και μετά τη συνάντηση παρουσίασαν κείμενο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος το οποίο απαριθμεί όλες τις απαιτήσεις του Τραμπ. Ανάμεσά τους και η χρηματοδότηση για το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. 
Αφότου ανακοινώθηκε η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Μαΐου, 2.342 παιδιά και ανήλικοι παράτυποι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, το διάστημα από την 5η Μαΐου ως την 9η Ιουνίου. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για οικογένειες που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην κεντρική Αμερική.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου