Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2018

Βγαίνουν τα βαριά όπλα...



Στα ύψη εκτοξεύτηκε το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. με ανταλλαγή ανακοινώσεων σε...
πολύ σκληρή γλώσσα.

Η σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πόλωσης ανάμεσα σε Μαξίμου και Πειραιώς, που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα το φθινόπωρο και όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρέθηκαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Παραπολιτικά» και «Documento». Η πρώτη εμφάνιζε σε δημοσίευμά της εταιρεία που ανήκει σε πρόσωπα της οικογένειας του πρωθυπουργού να έχει προβεί σε ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου της με τράπεζα.

Επίσης, η εφημερίδα υποστήριξε ότι ο αδελφός του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης, είχε κατηγορηθεί για χρήση πλαστού πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας για ανάληψη κατασκευαστικού έργου, υπόθεση που παραγράφηκε υφ' όρον με τον νόμο 4411/16 επί υπουργίας Ν. Παρασκευόπουλου.

Στη δεύτερη, αναφερόταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 έκανε ρουσφέτι στον ισχυρό άνδρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή αποχαρακτηρίζοντας το πατρικό του σπίτι στο Ηράκλειο.

Επιχειρώντας να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και να αποσύρει τους προβολείς της δημοσιότητας από οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται στελέχη της, η Ν.Δ. ανήγαγε το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» σε κεντρική αιχμή της αντιπολιτευτικής της ρητορικής.

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής» και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τη ρύθμιση του δανείου της εταιρείας των αδελφών του.

Για «λάσπη με παραγγελία Μητσοτάκη» έκανε λόγο οι ΣΥΡΙΖΑ. «Πολιορκημένος από τα "θαλασσοδάνεια" του "Κήρυκα Χανίων", τις οικογενειακές του offshore, τις θολές οικονομικές συναλλαγές και τα τερατώδη δανεικά και αγύριστα της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε άλλο ένα σκαλοπάτι στη σκάλα του αυτοεξευτελισμού», σχολίασε, θυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προαναγγείλει πριν από λίγες μέρες στη Βουλή τις σχετικές «αποκαλύψεις».

Και συμπλήρωσε: «Πώς να εξισώσεις εκείνον που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την κρίση και ρυθμίζει διαφανώς το δάνειό του, με εκείνον που χρηματοδοτείται από ύποπτες offshore, δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή για τα δανεικά του και εξασφαλίζει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις;».

«Ανακοινώσεις λάσπης»

Η Ν.Δ. επανήλθε μιλώντας για «ανακοινώσεις λάσπης» και ζητώντας και πάλι από τον πρωθυπουργό «να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας δικάστηκε για υποβολή πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας και δεν εξέτισε την ποινή του λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου», προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο μια ιδιωτική εταιρεία που ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού να συναλλάσσεται με το Δημόσιο.

Πόσο μάλλον να κάνει χρήση πλαστών εγγράφων και να διασφαλίζει προνομιακές ρυθμίσεις για τραπεζικό δάνειο που έχει πάρει».

Στη δική του αντίδραση το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «υπάλληλο του κ. Μαρινάκη», ξεκαθαρίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι στη διάθεσή του να μιλήσουν, ανά πάσα στιγμή, ανοιχτά για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των συγγενικών του προσώπων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, ζώντων και τεθνεώτων».

«Γιατί σε αντίθεση με αντίστοιχους του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη, ουδέποτε έχουν απασχολήσει τους εισαγγελείς, τα δικαστήρια ή τις ελεγκτικές αρχές, ούτε έχουν εξασφαλίσει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις όπως αυτή του "Κήρυκα Χανίων"», συμπλήρωνε η ανακοίνωση. «Φτηνό αντιπερισπασμό» της Ν.Δ. με συκοφαντίες και ανακρίβειες για τον αδελφό του πρωθυπουργού κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φανερώσει «ποιος χρηματοδότησε τη σύζυγό του και γιατί δεν καταθέτει "πόθεν έσχες"».

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε δανειοδοτήσει την εταιρεία του αδελφού του πρωθυπουργού, διέψευσε ότι η ρύθμιση ήταν ευνοϊκή, ανακοινώνοντας ότι «δεν υιοθετεί ούτε εφαρμόζει ρυθμίσεις που είναι ή θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιακές».

Την επόμενη μέρα ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων του αδελφού του πρωθυπουργού Δ. Τσίπρα, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι ο εντολέας του «κατηγορήθηκε όχι ότι ο ίδιος πλαστογράφησε οποιαδήποτε ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας». Είπε ακόμα ότι το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης «διότι σύμφωνα με τον νόμο 4411/2016 για πράξεις κατά των οποίων προβλέπονται ποινές μέχρι δύο έτη εξαλείφεται το αξιόποινό τους».

Για τη Ν.Δ. τον τόνο έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Αλ. Τσίπρας ψήφισε επί τούτου τον νόμο που περιλάμβανε την υφ' όρον παραγραφή για να σωθεί ο αδελφός του. Και τον ισχυρισμό αυτό του αντιπροέδρου της δεν δίστασε να υιοθετήσει και η Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «φωτογραφικό νόμο του κ. Παρασκευόπουλου».

Κοινή πρακτική

Φυσικά η υφ' όρον παραγραφή πταισμάτων και πλημμελημάτων με μικρές ποινές αφορά πάρα πολλές διαφορετικές υποθέσεις και εφαρμόζεται από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Και βέβαια δεν αποτελεί πρακτική μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά κοινή πρακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Υφ' όρον παραγραφή ψηφίστηκε και το 2012 (Ν. 4043, κυβέρνηση Παπαδήμου) αλλά και το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά (Ν. 4198) με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χαρ. Αθανασίου και με την υπογραφή και του ίδιου του Αδ. Γεωργιάδη, που τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Το επόμενο επεισόδιο της άγριας κόντρας εκτυλίχθηκε χθες με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για τις σχέσεις Σαμαρά-Φρουζή.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο Αντώνης Σαμαράς συνελήφθη ψευδόμενος ότι δεν γνώριζε τον Φρουζή της Novartis», καθώς με βάση το ρεπορτάζ «όχι μόνο τον γνώριζε από το 2009, αλλά και μετά από επιστολή του Φρουζή, που ζητούσε τη στήριξή του ως υπουργού Πολιτισμού τότε, έσπευσε να διαπράξει το ρουσφέτι που του ζητούσε και να αποχαρακτηρίσει ακίνητο που το ΚΑΣ είχε κηρύξει διατηρητέο».

Και όπως συμπέραναν από την Κουμουνδούρου: «Τελικά, τον Φρουζή όλοι τώρα κάνουν ότι δεν τον ξέρουν, αλλά όπως αποδεικνύεται έλυνε κι έδενε στα σαλόνια της Ν.Δ. Αυτό εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί με μια φωνή όλοι τους, τώρα που το σκάνδαλο Νovartis αποκαλύπτεται, κάνουν λόγο για "σκευωρία"». Για αυτό το δημοσίευμα η Ν.Δ. απέφυγε να τοποθετηθεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου