Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2018

«Η ΕΕ είναι σύμμαχος, όχι εχθρός των ΗΠΑ», απαντά στον Τραμπ ο Μοσκοβισί






Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον στους τομείς του εμπορίου και της νομισματικής πολιτικής, υπενθύμισε σήμερα το στάτους του «συμμάχου» και όχι «του εχθρού» των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπουένος Άιρες....

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θέλουν να έχουν το στάτους του συμμάχου, όχι του εχθρού, αλλά του συμμάχου», επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε τους Ευρωπαίους «εχθρούς» επικρίνοντας τη νομισματική τους πολιτική και αφού τους απείλησε με την επιβολή επιπλέον δασμών σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σίγουρα υπεύθυνη για τις κυριότερες εμπορικές ανισορροπίες. Το να μας στοχοθετούν είναι ασφαλώς ανάρμοστο», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ευρώπη είναι θύμα παράπλευρων ζημιών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Προσπαθούσε να χτίσουμε γέφυρες», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

«Οι εμπορικές διαφορές παραμένουν μετά τις συνομιλίες στη G20»

Παράλληλα, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι διαφορές θέσης όσον αφορά τις εντάσεις στο εμπόριο παραμένουν μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Αργεντινή, ωστόσο η συνάντηση δεν διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.

Επισήμανε ότι οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο βρίσκονται στα ύψη και απειλούνται με περαιτέρω κλιμάκωση, θέτοντας υπό πίεση το πολυμερές σύστημα. Εντούτοις, όπως σημείωσε, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι προς το παρόν περιορισμένος.

«Η συνάντηση δεν διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα και όλοι μας ήμασταν πρόθυμοι να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή κάτι άλλου», τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ.

«Όμως, οι θέσεις εξακολουθούν να μην είναι όμοιες».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/i-ee-einai-symmachos-ochi-echthros-ton-ipa-apanta-ston-tramp-o-moskovisi/#ixzz5M1MphctZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου